Езикът на тялото – уроци за харизматични мъже

   
 
Езикът на тялото – уроци за харизматични мъже

Устата ви не е единствената част от тялото, с която можете да говорите. Всъщност, звуците, които възпроизвеждате с нея, понякога не значат и половината от това, което казвате с останалата част от тялото си. Стойката ви, изражението, жестовете на ръцете, дори онези смешни движения, които правите с веждите си, когато сте нервни – всички тези неща носят информация на хората около вас. Когато мъжете искат да омаят някого, било то жена, шефа си или някой клиент, те мислят предимно какво да кажат, неосъзнавайки, че езикът на тялото е също толкова важен, ако не и повече. Всеки уважаващ себе си мъж трябва да мисли и за посланията, които изпраща с цялостната си осанка, а не само с гласа си. Ето няколко съвета как да изпращате правилните сигнали с тялото си:

Винаги бъди готов

Говорейки за правилния език на тялото, всичко започва много преди да се появите пред вратата. Ако се притеснявате за ръба на панталона или за прическата си, със сигурност ще изглеждате несигурен и неприветлив. И обратното – ако се чувствате добре в дрехите си, сигурни сте в косата и кожата си, ще се чувствате уверени и ще излъчвате увереност веднага, след като влезете в стаята. Точно като Ники Кънчев, който винаги е готов за следващия въпрос.

Винаги бъди контактен

Ако сте виждали Бойко Борисов в действие, значи знаете какъв е ефектът от това да бъдеш контактен. Със завидното си самочувствие Борисов непрестанно тупа хората по гърба, ентусиазирано се здрависва и изобщо всячески се стреми да излъчва позитивна енергия. Той винаги е жизнен и магнетичен. Вие също може да използвате прословутата харизма на Борисов, ако възприемете неговата способност да бъде контактен. Все пак не е добре да навлизате прекалено в личното пространство на хората, но не се колебайте да стискате ръце или да потупате някого по рамото при добре свършена работа.

Винаги бъди усмихнат

Усмивката може би говори повече от всеки друг компонент от езика на тялото. Когато някой види, че се усмихвате, той веднага разбира, че сте спокоен, чувствате се добре и се забавлявате. Усмивката е неразривна част от харизмата. Когато човек е усмихнат, всички с радост биха общували с него. Погледнете която и да е снимка на Стефан Софиянски, усмивката никога не слиза от лицето му и дори му помага да излиза сух от всяко дело, защото който се усмихва зло не мисли, нали?

Винаги бъди изправен

Изправената стойка е друг основен елемент от езика на тялото. Увисналите рамене не правят добро впечатление. Мъже, които стоят изправени, изглеждат победители като Матей Казийски, например. Той има такава харизма, че образът му стана запазена марка. За него се говори като за един от най-забележителните български спортисти. Не е нужно обаче да сте над два метра, за да ходите изправен, просто дръпнете раменете назад и вдигнете брадичката нагоре.

Винаги бъди свободен

Друг важен елемент от харизматичното излъчване е тялото ви да е освободено за контакт с други хора. В най-общи линии това означава да не оставяте някакви предмети да застават между вас и хората, с които говорите. Например, когато сте в заведение, не се обръщайте с лице към бара, а застанете с гръб към него, за да гледате към останалите хора вътре. Дайте възможност на хората да дойдат и да се запознаят с вас. Не кръстосвайте ръце, не дръжте чашата си пред гърдите. Тези постановки на тялото са отбранителни и издават подчинение, което със сигурност не искате да излъчвате. Вземете например Миро от "Каризма" - той винаги е въодушевен, винаги очарователен и винаги отворен към това, което имат да му кажат хората.

Винаги гледай в очите

Ако непрекъснато избягвате контакта с очи, със сигурност ще изглеждате болезнено срамежливи. Харизматичните мъже са уверени и това личи в начина, по който водят разговор. Затова винаги гледайте събеседника си в очите, особено ако са жени. Дамите неизменно смятат очите за една от най-привлекателните мъжки черти. Именно заради съкрушителния си син поглед Калин Врачански е смятан за един от най-изявените секс символи у нас в момента.

Винаги се обличай според случая

Щом говорим за сигналите на тялото, всички можем да научим нещо от магнетичния телевизионен водещ Крум Савов. Савов е един от най-добре обличащите се мъже в България, но не само това, той винаги подбира дрехите си спрямо случая. Невероятният му усет помага да изглежда на място както на спортно събитие, така и на лъскаво светско парти. Той съобразява облеклото си и с типа предаване, което води или участва. Крум Савов винаги взима предвид повода така, че никога не е прекалено официално облечен и никога не си позволява да се носи прекалено спортно.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ