Един интелигентен мъж може...

04.11.2011, 09:07

   
 
Един интелигентен мъж може...

Какво определя един мъж като интелигентен и образован? Дали е броят на научните му степени? Дали е броят на думите, с които комуникира или броят на книгите, които е прочел? Не, не е нито един от тези фактори. Както се казва в книгата "How to Live the Good Life" на капитан Едуард Уайтхед: "Образованият мъж е този, който може да забавлява себе си, приятелите си и да възприема нови идеи".

...да забавлява себе си

"Скучно ми е". Често може да чуете това от децата, които се чудят какво да правят цяло лято и очакват от родителите им да ги забавляват по някакъв начин. Най-често майките предлагат това да стане като си почистят стаята или прочетат някоя книга, което не винаги е забавно за децата.

За съжаление, повечето мъже никога не надрастват тази нужда да бъдат забавлявани от някой друг и не се научават да бъдат независими по този параграф. Такъв е мъжът, който навежда унило глава, докато останалите хора на масата разговарят по време на вечеря, студентът, който си мърмори под носа, отправяйки се към най-близкия музей или гостите, които идват да посетят родния ви град, но нямат представа какво искат да видят, а оставят целия план за престоя им на вас.

Причината децата да са постоянно отегчени не е в това, че нямат достатъчно възможности да се забавляват. Те имат различни играчки, но нищо не е в състояние да задържи вниманието им за по-дълго. Започват да играят на една игра, после на друга и накрая не знаят какво друго да правят. Образованият мъж не е дете, той може да се потопи изцяло в изпълнението на някаква задача, в хобито си, в разговор или в книга, защото е развил способността си да се фокусира и концентрира върху това, което прави.

В наши дни изобщо не е трудно за един мъж да се развлича, особено с наличието на iPhone. Всеки може да избяга от скуката в интернет. Но качеството на един мъж да се забавлява се доказва при пълната липса на всякакви технологии. Представете си какво бихте правили без телефона, телевизора и лаптопа си.

...да забавлява приятелите си

Всеки мъж, който не знае как да се пребори със скуката, е истински щастливец, ако има приятел, който може да го развлича. Един интелигентен и забавен приятел. Който винаги е душата на компанията, знае как да поддържа разговора и увлича събеседниците си. Но той умее да прави това, не само благодарение на вроденото си чувство за хумор, но и благодарение на всичко, за което е чел, учил, на местата, на които е бил и на факта, че е добре информиран за текущите събития в различни сфери. Просто той е човек с висока обща култура и знае каква история да разкаже, за да забавлява приятелите си.

...да възприема различни идеи

Тази способност не е вроден талант, човек се учи на нея. И за тази цел той трябва да бъде образован, интелигентен и отворен към новости, но в същото време познаващ граници.

По-скоро възприемането на нова идея трябва да стане като приемането на непознат гост. Говорите с него, първо от разстояние. Ако сте заинтригувани, го каните на сериозен разговор. Прекарвате малко време, докато го опознаете. И ако се окаже, че той не е толкова добър, колкото сте считали, просто не го каните вече на гости. Но понякога се случва така, че хората, с които сте считали, че нямате нищо общо, се превръщат в най-добрите ви приятели.

Образованият и интелигентен мъж се нуждае от по-малко време, за да осъзнае това и да направи своята преценка. Разнообразният и богат опит му предоставя много възможности да прецени информацията, с която разполага и да запази или промени мнението си по даден въпрос. Дори когато се отнася до идеи, които изискват повече време, за да бъдат възприети. Мъжът, който контактува само с хора, които са точно като него и мислят по същия начин или чете само материали, които само потвърждават, но не влизат в конфликт с неговите убеждения, няма да има опита да възприема нови идеи. Образованият и интелигентен мъж е възприемчив към новите идеи, не е закостенял и има трезва преценка.

Източник: The Art of Manliness

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ