Готови ли сте за Моември?  11 Виж всички снимки

24.10.2011, 12:52

   
 

Тази седмица е последният ви шанс да се избръснете и да видите и усетите лицето си гладко като... измислете си нещо, за да не прибягвам към "инфантилното" клише. Причината е, че Моември е на прага ви. Не съм сгрешила първата буква на следващия месец, а говоря за инициатива, която се превърна в глобално оръжие срещу мъжките болести. Movember отдавна е световно събитие, по време на което се събират средства за благотворителност чрез, забележете, "отглеждане" на мустак.

Всичко започнало през 2003 г., когато група приятели седяли на бара в местен пъб в Мелбърн, Австралия и, разбира се, пиели бира. Отново осъзнаваме какво потенциално творческо гориво е малцовата напитка, защото именно в онзи момент след осмата бира същите тези мъже решили да си спретнат състезание и да видят кой ще се справи най-добре в оформянето на мустак. Всъщност в основата на разговора била модата на 80-те и именно затова избрали мустака като основа на битката им. Оказало се, че минимални усилия са необходими за полагането на тези основи в модерни дни, а доброто "допълнение" към стилната им визия скоро ги навело над мисълта за благотворителност. За да оправдаят причината, поради която са се издокарали по този фрапантен за онази година вид, момчетата от Мелбърн използвали новата си визия за събиране на средства в помощ на проучвания за рак на простатата. Дори не подозирали, че добре поддържаното им лицево окосмяване би довело до глобално движение, което ще накара мъжете да мислят за темата табу – тяхното здраве.

Днес Моември е факт в световен мащаб. А с настъпването на астрономическия ноември братята Mo (името им идва от жаргона за мустак в Австралия) ще активизират двигателя на машината за пари, които да помогнат на самите мъже. Това реално превръща инициативата в един затворен цикъл, който може да работи добре за доброто на всички.

Така, искате ли да станете един от членовете на огромното вече братство и не само да спечелите приятели за цял живот, но и да се забавлявате, да се превърнете в своеобразен мускетар с кауза, за която да се борите и не на последно място – да имате оправдание да не докосвате самобръсначката цял месец?

Единственото, което се изисква от вас, е да се избръснете гладко още преди началото на ноември или в самия първи ден от месеца. След това оставете всичко да следва естествения си такт, като през това време развихрите въображението си и измислите каква форма точно искате да има лицевата ви "прическа". Бъдете смели, защото само най-добрите печелят. Когато имате една добра основа (като леко обрасла ливада), оформете гениалната си идея с помощта на бръснача или бръснаря и след това само поддържайте. Към края на мустакатия ноември се регистрирайте в сайта на организацията и си подсигурете колкото се може по-голяма подкрепа от приятели, близки (и не чак толкова), които да гласуват за вас в социалните мрежи, за да се доближите максимално до първите места. Във всяка страна ежегодно се организират конкурси в няколко категории, като засега ирландците, холандците, англичаните и, разбира се, австралийците са се доказали като най-креативните мъже, готови да направят невъзможното за каузата (можете да ги видите в галерията). Отделно от няколко години вече съществуват и Москарите за мъжете, които направят най-добро видео в стила на Моември. Подинициативите са хиляди и е почти невъзможно да не откриете и себе си някъде сред идеите. 

А как точно се събират средствата?

Не знам дали осъзнавате, но всеки Мо брат е ходещ билборд, точно както момичетата с розова панделка, с която разпространяват инициативата за борба с рака на гърдата. Има и такива, които създават цели групи и тим лидерът им разпространява идеята на организацията и набира средства, като запознава с каузата все повече и повече щедри хора, готови да помогнат.

И докато "тежката" задача в отглеждането и съхраняването на мустака е оставена на мъжете, през годините и жените започнаха да се интересуват от това как да помогнат на мъжете си да станат по-заинтересовани от здравето си, затова се превърнаха в Мо Sisters или сестрите Мо. Но това нека не ви обърква - жените не си отглеждат мустаци, а разчитат главно на мърчандайзинга и свежите си идеи.

Аз като един ценител на добрите идеи, особено тези с благотворителна цел, обещавам, че през ноември ще отбелязвам по най-добрия начин подкрепата си. Насърчавам ви и вас да станете част от Моември, за да се забавляваме заедно.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ