Вярно ли е, че хората в миналото не са се къпели?

18.02.2021, 13:00

Хигиена нулева...

   
 
Вярно ли е, че хората в миналото не са се къпели?

Изглежда, че дори в днешно време някои хора все още се учат на елементарни хигиенни навици. Сякаш едва сега разбрахме как да си мием ръцете правилно. Но през Средновековието или Античността всички са се разхождали мръсни и не са се грижили за себе си. Въпреки това има много неща, които бихме могли да научим от нашите предци. Ето как личната хигиена се е променила с течение на историята.

Клечки за зъби и парчета плат

Устната хигиена се появява още в Древен Египет преди 5 хиляди години. Използва се пръчка, заточена в единия край и разделена в другия.Тя е служела за премахване на плака и се е използвала като клечка за зъби. През Средновековието хората започват да използват еликсири и отвари за хигиена на устната кухина, но самите зъби все още се мият с пръчка, пръст или парче плат. Първите прахове за зъби започват да се правят през 18 век в Англия, но те не са много полезни, тъй като се състоят от тухлен прах и глинени фрагменти.

2276908

Първата истинска паста за зъби се появява в САЩ през 1873 г., а прототипът на четка за зъби се появява през 15 век в Китай. Там в края на бамбукова пръчка са прикрепени снопчета от свински четина. През 30-те години, с въвеждането на найлон, четките стават лесни за производство и достъпни за всеки.

Обществени бани

В древен Рим броят на обществените бани достигал хиляда. Там хората както почивали, така и плували. След падането на Римската империя пречистването на водата става по-трудно в световен мащаб. Например, през Средновековието е много скъпо човек да се къпе, поради липса на течаща вода и канализация.

2276907

Баните стават особено популярни през 18 и 19 век, когато честото миене разграничава заможните от бедните. Следователно, колкото по-често се миели, толкова по-висок бил техният социален статус. И когато ВиК и канализацията стават повсеместни, тогава баните стават много по-достъпни.

Измиване на ръцете за спасяване на животи

Измиването на ръце също се корени в древните египтяни. Те приготвяли препарати от основи, мазнини и растителни масла. А в древен Рим вече е имало най-различни рецепти за приготвяне на сапун. В Европа сапунът започва да се произвежда през 20-ти век, а вечерите през Средновековието винаги започват с измиване на ръцете.

Но връзката между хигиената и разпространението на болестите не се вижда особено. Ето защо, дори през 19-ти век, лекарите можели спокойно да отидат да поведат раждане, след като са отворили труп. Когато учените научават повече за микробите, не само лекарите, но и обикновените хора се научават да мият ръцете си. Но с течение на времето всичко това беше забравено и мнозина отново започнаха да пренебрегват този полезен навик до появата на пандемията на коронавируса.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ