Великата кражба на навици

02.08.2011, 17:48

   
 
Великата кражба на навици

На мъжете им отнема малко над 20 минути, за да се преведат в прилежен, спретнат вид сутрин. Само със седем минути по-малко от времето, необходимо на една жена да се разкраси , както показа съвместното проучване на списанията Allure и GQ.

 Точно тези допълнителни седем минути могат да изиграят решаваща роля за визията ви, но с какво точно да се заемете за толкова кратко време? Може би е време да вземете "назаем" от жените някои здравословни навици, които трайно са се настанили в ежедневието им.

 

Допитахме се до някои експерти, събрахме хитринки от тук-от там и разбрахме какво трябва да откраднем от жените. Общо взето достигнахме до 14 предложения, които се оформиха като списък "Кражбата на навици".

  1. Спрете да измивате лицето си с универсален сапун

    Всичко-в-едно е удобство за вас, но за чувствителната ви кожа това може да окаже неблагоприятен ефект.

    "Може би ви се струва, че жените имат прекалено много продукти, но употребата на антибактериален сапун "за всичко" може да изсуши кожата ви", казва др. Меган О'Браян, нюйоркски дерматолог и консултант на "Physician's Formula”. С времето това изсушаване може да доведе до раздразнения и дори екзема, така че потърсете по-нежен почистващ продукт.

  2. Слънцезащитен фактор за лицето – ежедневна грижа.

    "Много жени си подсигуряват ежедневна защита от слънцето само като нанесат овлажнител и грим на лицето си.", казва О'Браян. Причината е, че повечето козметични продукти имат слънцезащитен фактор. Според Фондацията за предпазване от рак на кожата (ФПРК), 47% от мъжете никога не използват слънцезащитни продукти, като за сравнени този процент при жените е 34.

    Ежедневното нанасяне на подобен продукт намаля риска от меланома наполовина, тъй че помислете по въпроса преди да излезете от вкъщи. И не става дума само за лицето. Опитайте продукт за тяло, който в характеристиката си съдържа това: SPF.

  3. "Балсамирайте" косата си ежедневно

    "Ежедневната употреба на балсам ще спомогне косата ви да изглежда здрава и бляскава, особено ако е по-дълга," казва стилистът Антъни Морисън, който променя тотално участниците в предаването на TLC "С 10 години по-млад". През летните месеци той препоръчва да използвате балсам без отмиване, който ще предпази цвета на косата ви и ще блокира избледняващото влияние, което му оказва слънцето.

  4. Отмивайте "вредителите" през нощта

    Повечето жени почистват лицето си всяка вечер, за да премахнат грима, който може да се събере в порите им и да причини акне. Горе-долу по същата логика геловете и ваксите, с които мъжете оформят прическата си, в действителност могат да доведат до проблемна кожа на темето и лицето, според О'Браян.

    "Отмиването на тези продукти от косата ви може да предотврати появата на така нареченото "acne cosmetica” или акне, причинено от контакта на кожата с продукти за коса.", допълва тя.

  5. Пемзата -най-добрия приятел на краката

    Макар че жените са по-предразположени към загрубяване на стъпалата от мъжете (59% според Американската медицинска асоциация на педикюристите), това не означава, че трябва да забравите да се грижите за краката си и да премахвате мъртвата кожа от стъпалата си. Бактерията, която е виновна за "онази" зловонна миризма, се "храни" именно с мъртва кожа. А и да не забравяме все пак, че сега е сезонът на чехлите и джапанките.

  6. Помислете за "собствен" тен

    Надявате се на малко летен загар? Според ФПРК мнозинството, диагностицирано с меланома, съставлява бели мъже над 40-те. И ежегодно 39 000 от случаите, с поставена диагноза меланома, са мъже (в сравнение при жените те са 29 000).

    "Мъжете трябва да се замислят за изкуствено придобиване на тен, най-вече за автобронзанти, които постепенно изграждат загар," казва Лаура Гелар, гримьор на редица знаменитости. "Също така могат да прилагат бронзант под формата на пудра, за да подсилят тена си." Е, чак до там няма да стигаме.

  7. Ексфолирайте кожата си

    "Мъжете определено трябва да опитат да ексфолират кожата на лицето си и да прилагат маска, за да стимулират клетъчния обмен.", казва Гелар.

    Козметичната процедура представлява премахване на мъртвите клетки от най-външния слой на кожата, но същото можете да направите, като почистите лицето си с ексфолираща гъба (попитайте в аптеките, там знаят за какво говоря).

  8. Устните ви трябва да са гладки

    "Мъжете също трябва да имат меки устни.", заяви лицензираният естет Скот Винсент Борба, създател на козметичната компания "Borba” и автор на книгата "Кожна интервенция: личното решение за по-здрава, по-млада и по-добре изглеждаща кожа".

    Неговия трик е нанасяне на балсам за устни и непосредствено ексфолиране с четката за зъби, която ще премахне всяка мъртва кожа, останала върху устните ви.

  9. Помислете за крема за бръснене

    "Мъжете трябва да изпробват бръснене с продукт на кремообразна основа, вместо да използват гел за бръснене.", казва Борба. Гелът в повечето случаи съдържа повече алкохол, което означава повече изсушаване и раздразнения. При пяната е различно, а и "меката консистенция на тези продукти ще направят бръсненето по-гладко и лесно."

  10. Използвайте овлажняващи продукти

    Суровите сапуни и ежедневното излагане на слънце изсушават кожата на лицето и в един момент тя започва да се бели. Лаура Гелар дала съвет на собствения си приятел да държи овлажняващ продукт за лице в банята, за да може да го нанася след душ и това да се превърне в рутина. Можете да вземате пример, а ние ще ви кажем да вземете под внимание и слънцезащитния фактор, за да гръмнете и двата заека с един удар.

    Друг трик, който използва приятеля на Гелар (по нейна идея, разбира се), е захарта. Да, чистата захар се оказва отличен ексфолиант, а и по този начин "той не чувства, че прави нещо женско". Козметичния продукт в суров вид също така може да разреши проблема ви с врастналите косъмчета.

  11. Оформете веждите

    "Мъжете абсолютно трябва да почистват веждите си, точно както жените го правят.", казва Гелар. "За да създаде идеалната им форма, трябва да се посети професионалист."

    За да поддържате добрия вид, грабвайте пинсета и изтръгнете само космите, които са изгубили пътя към по-сгъстената част от веждите ви. След това "срешете" ( с ръка или памучен тампон) веждите си нагоре и излишъкът подстрижете с малка козметична ножичка. Периодичното премахване можа да забави растежа на веждите ви, така че не се впрягай.

  12. Проверявайте бенките си

    "Исторически жените са по-редовни от мъжете при лекаря си за профилактичен преглед и изследвания на кожата.", казва О'Браян. Годишно трябва да си правите цялостен преглед на кожата и да преглеждате сам тялото си поне веднъж месечно.

    "С месечното "сканиране" всеки може да се запознае с бенките си и други петна по кожата и така ще има по-голям шанс да разпознае съмнителният белег по рано."

    Навременната реакция е най-сигурния начин за успешно лечение, според Американската общност на раковоболните.

  13. Използвайте конци за зъби...всеки ден

    Жените са с 26% по-склонни да почистват зъбите си с конци от мъжете, според най-новото проучване на Американската академия по пародонтология. Всички знаем за лекциите на зъболекарите, в които говорят за това, как почистването на междузъбното пространство всеки ден може да предотврати натрупването на плака, която може да предизвика появата на кариес и проблеми с венците.

    Но тук идва и козметичният аспект. Ежедневното почистване на зъбите с конци може да спомогне за запазването на белотата им, предпазване на венците от това да започнат да се раздразват, подуват и почервеняват – не добра гледка. И разбира се, не забравяйте да миете зъбите си най-малко два пъти дневно за по-свеж дъх, по-бели зъби и няколко други здравословни предимства.

  14. Почиствайте ноктите си

    Не е необходимо да преминавате през цялата процедура, която маникюристите използват, ако това не е по вашата част, но е важно да поддържате ноктите си чисти и изрязани. Редовното почистване ще ви предпази и от натрупването на нежелани бактерии.

    Опитайте да овлажнявате ръцете и ноктите си ежедневно и винаги режете (не хапете или късайте) стърчащите кожички, за да не се инфектират.

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ