Боравите ли добре с пурите?

04.12.2011, 15:18

   
 
Боравите ли добре с пурите?

Идеята за пушенето на пури се е зародила преди стотици години, някъде около 10-ти век. Коренните жители на островите в Карибско море и Мезоамерика дружно се наслаждавали на времето, което прекарвали в спокойно пушене на пура.

Днес пурата се възприема просто като плътно свита пачка сухи и ферментирали тютюневи листа. Вече се пушат в целия свят и познавачите искрено им се радват и ги ценят. Въпреки това обаче изглежда, че изкуството на пушенето все още не е познато на много хора.

За протокола: затвореният край на пурата се нарича "главичка". Това е краят, от който пушите. Отвореният край (стъпало) е този, който се запалва – ритуал, на който ценителите отделят сериозно внимание. Външното финото тютюнево листо се нарича обвивка (wrapper) и от него зависи цвета на самата пура. Важно е да отбележим, че трябва да сте внимателни как държите пурата, защото точно обвивката е най-деликатната част. Преди това пък е важно да знаете как да изберете пурата си.

Без значение дали ще пушите на обяд, по време на следобеден коктейл, в бара или след вечеря, въпросът е да разбирате какво правите и наистина правилно да пушите пурата. Тя не е обикновена цигара и наистина е необходимо отношение към нея, точно както към доброто вино и уиски.

За възпитаването на подобно отношение, можем да следваме някои ценни съвети:

  1. Проучете пурата и се уверете, че е в добро състояние. Обвивката трябва да бъде от цял тютюнев лист, да не е напукана или с вдлъбнатини. Също така опипайте пурата и разгледайте дали е съхранявана добре. Не трябва да е прекалено влажна и еластична, нито пък твърде суха и твърда. Най-добре е да показва добра плътност, свежа и леко мазна обвивка.

  2. Срежете пурата, като използвате срязващ инструмент, специално разработен за пури. Има много видове ножици и ножове, но за доброто отношение към пурата е добре да използвате такива в добро състояние и с достатъчно добри остриета. Действието се извършва бързо и точно, като целта е да се предотврати олющването или забелването на обвивката, което би довело до непълно наслаждение от пушенето (натрупва се слюнка и никотинов нагар, които променят вкусовите качества на тютюна).

  3. Ако не сте експерт в областта, помолете сервитьора в заведението или някой ваш по-опитен приятел от компанията да подготви пурата за пушене вместо вас. Поставете пурата в устата си и спокойно си поемете въздух няколко пъти (по този начин също ще усетите ароматите). Въздухът трябва да преминава свободно през пълнежа на пурата. Ако се случи обратното, то значи пурата трябва да се "подреже" още малко.

  4. Запалете пурата. Изкарайте я от устата си и леко я опърлете със запалката си. Може леко да мърдате напред-назад самата пура, докато пламъкът трябва да си остане неподвижен. Трик в случая е равномерното подлагане на "термична обработка", с което ще си подсигурите равномерното изгаряне на пурата. Не забравяйте обаче, че някои запалки имат странни механизми и никога не знаете от къде и как ще излезе пламъкът.

  5. След като пурата е запалена, дръпнете няколко пъти като задържите дима в устата си. Оставете го да обгърне устната ви кухина и да "съживи" рецепторите ви. Очакваме, че знаете, че една от най-големите грешки, които могат да съсипят всичко, е да погълнете дима.
    Ако вкусът и димът на пурата ви допадат, значи сте улучили пурата си, ако ли не, продължавайте да пробвате. Запомнете обаче, че пушенето на пура е ритуал, действие, на което трябва да се отдадете изцяло, затова отделете достатъчно време и внимание на пушенето.

И не забравяйте за добрия партньор на пурата - качественото питие.

Източник: thelifeofluxury.com

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ