Ако носите дънки, тези факти са за вас

28.05.2015, 14:03

За хората с анцузите също важи

   
 
Ако носите дънки, тези факти са за вас

Който носи дънки... е съвсем нормален човек. Сега като се замислим, не сме сигурни дали познаваме дори само един човек, който да не притежава поне един чифт, така че смело бихме нарекли въпросното облекло едно от най-популярните в целия свят.

Познаваме ли обаче историята на дънките, които обуваме и събуваме всеки ден? Правилно ли ги наричаме дънки или е по-добре да казваме джинси? Знаем ли през какви перипетии и драми са преминали те, за да дотигнат до нашите задници и гардероби? Не знаем. А е редно, защото ги използваме всеки ден. Ето, ще ви спасим от неудобната ситуация и ще ви снабдим с наръч "дънкини" (както ги наричат в Бургас) факти, за да сте образовани и да не се излагате пред чужденците.

1. Смята се, че през 40-те години на XX в. американските войници и моряците популяризират носенето на ежедневни джинси и пренасят модата през морета и океани по целия свят. Благодарим.

2. През 2009 г. става ясно, че сините джинси са забранени в Северна Корея, което си е голяма загуба за всички севернокорейци. Но едва ли точно това е най-големият им проблем...

3. Всъщност първоначално денимът и джинсите са два различни типа плат. Смята се, че джинсите са изработени от памук, лен и/или вълна, докато денимът е къде-къде по-здрав.

4. Смята се, че думата "джинси" произлиза от Геноа, Италия, където има плат, наричан "Genes".

5. Леви Щраус взима идеята за медните нитове по дънките от негов клиент.

6. В определен момент джинсите са наричани гащеризони. Защо? Не знаем.

7. Класическите дънки на Levi's първоначално са били наричани "XX Pants".

8. Световният рекорд на Гинес за най-скъпи джинси, пуснати в търговската мрежа, се държи от марката Escada. Цената им е 10 000 долара. Кому е нужно това?

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ