Австралийските служители вече могат законно да игнорират служебни имейли и обаждания след работно време

29.08.2024, 12:00

Трябва да е така навсякъде!

   
 
Австралийските служители вече могат законно да игнорират служебни имейли и обаждания след работно време
Източник: Canva

Австралийците вече могат законно да игнорират rabotni обаждания и имейли след работно време, според новото правителствено законодателство, което влезе в сила в понеделник.

Съгласно законите работодателите са изправени пред глоби до 93 000 австралийски долара (63 000 щатски долара) за контакт със служител по несъществени причини извън работното време.

Премиерът Антъни Албанезе каза пред Australian Broadcasting Corp. в понеделник, добавяйки, че очаква промените да повишат производителността:

 "Точно както хората не получават заплати 24 часа в денонощието, така и не трябва да работят 24 часа в денонощието. За много австралийци мисля, че се разочароват, че от тях се очаква да бъдат на телефоните си, имейлите си, всичко това 24 часа на ден. Това е проблем с психичното здраве, честно казано", казва Албанезе.

Австралия следва нации като Франция, Испания и Белгия при въвеждането на закони за "право на прекъсване" за защита на работниците от неразумни контакти извън работното време, докато други правителства по света обмислят подобни мерки.

Поддръжниците казват, че законът дава на работниците увереността да се изправят срещу постоянното нахлуване в личния им живот от служебни имейли, текстови съобщения и обаждания, тенденция, която се ускори, след като пандемията COVID-19 разбърка разделението между дома и работата.


   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ