Vespa на пет колелца  9 Виж всички снимки

25.10.2011, 16:30

   
 

Sembra una Vespa! (Прилича ми на оса!, превод от италиански, б.а.) възкликнал Енрико Пиаджо, собственик на фабриката, произвела прототипа на този очарователен скутер, спечелил завинаги любовта на италианците, а смея да твърдя - и не само тяхната! Днес, Vespa се е превърнала в жива легенда и в един от ключовите символи, олицетворяващи семантично Италия в контекста на думата "стил". Този елегантен шедьовър се характеризира с изчистен ретро дизайн, олекотена конструкция и страстно жужащ двигател, изразяващ сякаш волност, независимост и младежка разюзданост. 

Всъщност дизайнерът, виновен за създаването на "летящата оса" е авиоинженер и се казва Корадино д'Асканио. Само една година след края на Втората Световна Война, през 1946 година, д'Асканио произвежда първия пилотен скутер, заданието за което се свеждало само до това да бъде лек, удобен, двуместен и да може да се ползва еднакво лесно, както от мъже, така и от жени. Така се появил първият модел MP 6, развиващ скорост до 60км/час и разполагащ само с 3 предавки. Mигновената му известност се дължи и на факта, че освен с дизайн, той впечатлявал и със завидната способност да се промъква през прословутия италиански трафик с изключителен финес. Не след дълго, Vespa се превръща в много повече от превозно средство, а именно в стилен начин да изразиш себе си, в моден аксесоар и в инструмент за съблазняване. Яхнали "осата" във филми, реклами, фотосесии, а и по улиците, са звезди от ранга на Одри Хепбърн, Джина Лолобриджида, Джон Уейн, Урсула Андрес, Жан Пол Белмондо и пр. и пр.

"Представих си човек, който комфортно се разполага в кресло. След това нарисувах отпред и отзад по едно колело, снабдих го със защитна обвивка и проектът бе готов", разказва по-късно неговият дизайнер. Любопитното е, че 65 години по-късно, легандарният скутер претърпява регресивен концептуален прочит, за да се превърне именно в удобен дизайнерски стол.

Създателите на тази смела интериорна концепция са двама испанци, родени през 80-те. Творческото им студио се казва Bel&Bel и се намира в Барселона, в антична реставрирана сграда, строена през 17 век. Вдъхновението за уникалното творение възникнало в процес на творческо търсене на нови форми за арт изява, основани на идеята за рециклиране на излезли от употреба предмети. Така достигнали до оригиналния скутер, който макар и да не е излязал от употреба, дизайнерите в Bel&Bel вземат на прицел. Взели емблематичната предна част на класическия Vespa и създали уникалното дизайнерско решение, което промени представата ни за класически въртящ се стол.  

Столът е с автентична кожена тапицерия, стабилна носеща конструкция и разполага с хидравлични бутала за регулация на височината. Освен комфортен и ергономичен, въртящият се стол е и един наистина авангарден прочит на класическия дизайн на очарователния му първоизточник. Дизайнерското произведение Vespa Bel&Bel може да бъде оценено и като още една стилна екстра за всички любители на "летящата оса". Освен това, ако все пак не можем да се впуснем в лудешки приключения, жужайки из тесните павирани италиански улички, то поне може да си се въртим у дома, докато ни се завие свят. A защо не и да попалуваме отгоре му, ако ме разбирате. 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ