In vino в кутия veritas!

10.08.2011, 09:43

   
 
In vino в кутия veritas!

Еноложките ни познания са толкова широки, колкото да успеем да различим бялото от червеното вино и да преценим дали дадена марка или сорт ни харесва на вкус. Поради тази причина, до момента никога не сме се замисляли сериозно за разликата между виното в кутия и това в бутилка.

Поводът днес да навлезем в тази тема е една публикация на The New York Times, според която качеството на виното в кутия е много по-добро днес, отколкото е било преди пет години. Колегите са направили детайлен и задълбочен анализ, в което не се и съмняваме, на 12 кутии червено и 8 кутии бяло вино от наличните на пазара в САЩ. Освен, че очевидно е било голям купон за авторите на публикацията, в крайна сметка те достигат до следния извод:

"Без съмнение в момента вината са много, много по-качествени, отколкото бяха преди пет години. Сред вината, които ни харесаха най-много, има дори такива, особено от червените, които с удоволствие бихме сервирали и на гости в собствения си дом."

Това си е сериозна похвала като имаме предвид славата на придирчиви сноби, която изтъкнатите колеги от това американско издание са си създали през годините.

Как ние виждаме нещата? Виното в кутия продължава да е доста лишено от вкус решение, когато става въпрос за това да се сервира на домашно събиране. Картонът с чучурче не седи особено привлекателно до най-красивите ни чаши и чинии, особено ако имаме и гости, които бихме желали да впечатлим, или на които поне да направим добро впечатление. В този ред на мисли, виното в бутилка е много по-стилният избор за ситуацията и ако виното е правилно подбрано, добавя едно приятно лустро към картинката.

Виното в кутия обаче има и няколко предимства спрямо бутилираното. Освен, че в повечето случаи е и по-евтино, то може да запази качествата на самата напитка за по-дълго време, след като кутията вече е отворена. Това се получава защото в същото това лишено от елегантност кашонче е поставено едно още по-лишено от елегантност мехче, в което всъщност се намира виното. Към това мехче е прикрепена канелката, от която се сипва виното. Тази канелка обаче е поставена директно в мехчето като по този начин създава своеобразен вакуум. Когато сипваме виното, мехчето се свива и не позволява в него да влезе въздух, който да развали винцето.

Найс, а? По този начин виното в кутия може да остане също толкова приятно на вкус и мирис, колкото е било и при отварянето си, дори след седмица или две. Разбира се, бутилката и корковата тапа все още предлагат най-добрия начин да се изолира виното от въздуха преди самото му отваряне, но, както добре знаем, няма нищо перфектно.

Доколко заключенията на видните дегустатори от The New York Times могат да се направят и за родния вино пазар тепърва трябва да проверим. Като цяло обаче, винаги щом става въпрос за вино и дегустация, сме повече от оптимистично настроени. Няма да се разсърдим и ако някой, който вече е направил подобно сравнение, сподели лични си опит. Все пак, колкото повече, толкова по-весело.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ