14 джентълменски правила за поведението при разговор

12.09.2014, 15:25

В сила от 1875 година

   
 
14 джентълменски правила за поведението при разговор

Джентълменството, макар и да е имало различни провления през годините, в основата си винаги е представлявало правила за благородно поведение в обществото. Затова и не е чудно, че повече от 100 години правилата на добрия тон не са се изменили. За да го докажем, ви предлагаме един списък с норми на поведение при разговор, публикуван преди повече от 100 години през 1875 г.  в списанието "A Gentleman’s Guide to Etiquette".

1. Върхът на невъзпитането е по време на разговор да си отвличате вниманието с часовника, лулата или тефтера (днес тези роли се изпълняват от смартфона). Дори да сте безкрайно отегчени от събеседника си, не го показвайте.

2. Никога не прекъсвайте събеседника си докато говори. Дори обикновено уточнение звучи неприлично, ако никой не ви е молил за него. Избягвайте също така да довършвате мислите на човека срещу вас, търпеливо изчакайте да свърши и тогава кажете каквото имате или го поправете.

3. Никога не опитвайте да доказвате правотата си чрез повишаване на гласа, високомерие или презрително отговаряне. Винаги бъдете любезен и откровен, без всякаква проява на диктатура.

4. Ако не са ви помолили, избягвайте да говорите за вашия бизнес или професия. Въобще обръщайте по-малко внимание на своята персона.

5. Никога не надавайте ухо на разговор между двама души, който не е предназначен за вас. Ако те са достатъчно близко, за да ги чувате, можете да се преместите като съблюдавате приличие.

6. Старайте се да говорите колкото се може по-кратко и по същество. Избягвайте дългите, отвлечени и неотнасящи се към темата обяснения.

7. Ако слушате ласкателства, вие също така трябва да отворите вратите си за глупостта и прекалено високото самомнение.

1386672

8. Дори видимо вашият опонент да не е прав, водете спора тихо. Ако аргументите ви не са в състояние да убедят противника ви във вашата правота, тъй като той не е на висотата ви, ловко насочете разговора в друга посока, съхранявайки достойнството му и вашите нерви.

9. Избягвайте в разговора всякакви теми, които могат да обидят отсъстващи персони. Джентълменът никога не клевети и не слуша клевети.

10. Дори остроумният човек става противен и досаден, когато се опита напълно да погълне вниманието на околните.

11. Избягвайте педантизма - той не е признак за интелигентност, а за глупост.

12. Говорете правилно на родния си език, но в същото време не издребнявайте в спазването на формалностите в изразяването.

13. Глупаво, неприлично и грубо е да помествате в речта си думи и цитати на чужд език.

14. Избягвайте да сплетничите - това е достатъчно грозно и за жените, но за мъжете е напълно недопустимо!

1386670

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ