Примерът на бащата: пушенето

31.10.2011, 13:19

Вредно е

   
 
Примерът на бащата: пушенето

Пушенето си е ваша работа. Никой не може да ви накара да спрете цигарите, нито да пропушите. Но нямате право да тровите децата, независимо дали са ваши или са чужди.

Преди малко попаднахме на информацията, че актьорът Брад Пит се е почувствал изключително зле, когато дъщерите му Захара и Шайло са го хванали как той тайно пуши цигара. Проблемът в случая не е фактът, че Пит пуши. Както стана ясно в началото, това си е негова работа. Да, но децата му изпаднали в недоумение, защото баща им непрекъснато им повтарял колко опасни и вредни са тютюневите изделия, а самият той ги ползва.

Ситуацията около Брад и децата му по никакъв начин не е уникална. На всеки може да се случи да бъде хванат "на местопрестъплението", но не е ли по-добре изобщо да не се стига до подобна случка?

Пределно ни е ясно, че отказването на цигарите е супер елементарно. Специално ние сме ги спирали стотици пъти. Шегата настрана, тютюнопушенето е вредно и това го знае и най-заклетият пушач. Ако сте решил да вредите на себе си, няма проблем. Но ако несъзнателно подтиквате децата си да го правят, ето тук вече трябва да ви светне лампичката - червената лампичка.

Много пъти сме казвали, че бащата е изключителен пример за едно дете. Когато са малки, децата се оглеждат в родителите си и търсят в тях най-добрия пример. Ако хлапетата ви виждат как се криете, когато пушите, как послъгвате, че цигарите са лоши, а после с видимо удоволствие дръпвате от фаса, то те ще се зачудят къде е истината и най-вероятно ще си кажат: "Щом баща ми го прави, значи и аз мога да го правя."

Сигурни сме, че можете да се сдържате и да не пушите пред детето си, а най-добре и изобщо не го правете у дома. Опитайте се да оставите дома си чист и незасегнат от тютюневия дим. Защото вие като родител трябва да пазите здравето и съзнанието на детето си, а не да му давате най-лошия възможен пример. Да не говорим колко е вреден димът за все още растящото дете и изобщо колко гадно мирише.

Примерът, който дава бащата, ще формира бъдещия му син или дъщеря и неизменно ще повлияе на начина на живот на детето. Просто помислете преди да запалите цигара пред детето си, или да се скриете на балкона. Когато се върнете, пак ще миришете, а детето ви винаги ще знае, че "татко се крие на балкона с цигарите". И след някоя и друга година може случайно да забележите, че в пепелника фасовете са повече от нормалното. И когато осъзнаете какво сте направил, просто няма да можете да си го простите.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ