Печенето на скара си е мъжка работа. Откъдето и да го погледнеш. Макар и да им изглежда лесно на някои хора, изобщо не е така. Печенето на скара е изкуство, а в изкуството всеки детайл е от значение. Затова се осведомихме чрез Men's Health какво трябва да избягваме и какво е добре да правим, когато печем на скара, за да станем истински майстори и да подобрим уменията си в тази област, които не се съмняваме, че всеки мъж притежава.
Не се плашете от пламъците
Контролираният пламък може да добави вкус към храната. Но има разлика между "добрия пламък" и "лошия пламък". Острият черен пушек от пържоли със сос "Барбекю", който е престоял твърде дълго върху место – това е лош пламък. Но стичащата се мазнинка от едно естествено сочно парче месо, която кара пламъците да се увеличат за малко – това е добър пламък. Така че не се плашете от пламъка и не се изкушавайте да преместите месото далеч от него.
Не икономисвайте от соса
Ако "удавите” месото в сос "Барбекю" след като го изпечете, ще изгубите възможността да използвате изцяло вкусовите качества на соса. Затова сипвайте сос върху месото докато то се пече на скарата, особено ако то ви се струва по-сухо. По този начин постепенно ще добавяте вкус към сочните пържолки.
Не бързайте докато режете месото
Може и да сте много гладни, както и вашите гости, но месото има нужда да постои след като бъде нарязано. Колкото по-дебели са пържолите, толкова по-дълго трябва да престоят преди да ги метнете на скарата.
Сложете достатъчно подправки
Имайте предвид, че без значение колко добре подправено може да изглежда месото отвън, отвътре може още да е безвкусно. Затова най-добре направете марината от различни подправки по ваш вкус и потопете вътре месото, оставете го да престои няколко минути, след което го нарежете и отново оставете нарязаните пържоли в подправките. Ако сте истински фенове на подправките, добавете такива и точно преди да сервирате месото.
Не оставяйте скарата мръсна
Ако ви мързи да почиствате скарата, храната ви ще страда от това. Затова, колкото и да не ви се занимава, изчистете я след употреба. Почистването е най-добре да се направи докато
скарата е все още гореща. Има достатъчно начини и средства за чистенето.
Още тази вечер палете скарата, изстудявайте бирата и консумирайте с удоволствие! Може и без мярка.