Как да си изберем подходящ домашен любимец?

Няколко съвета кое е най-подходящото животно за теб

   
 
Как да си изберем подходящ домашен любимец?

Тази статия ще се опита да те ориентира, доколкото е възможно, кое е най-подходящото животно за теб и твоя начин на живот.

На всеки му е минавало през главата да си вземе животно вкъщи, освен обичайните хлебарки, нали. Предимството на животното е, че хората ще помислят, че си грижовен и мил човек. Решихме да ти помогнем за избора и се разровихме тук-там и ето с какво ни помогнаха момчетата от ветеринарна клиника МАКС.

Легенда: 

1559792 Подходящ за деца

1559785 Социален

1559789 Спортен

1559787 Войник

1559791 Класа

1559793 Неангажиращ

1559795 Бохем

КУЧЕТА

Главната особеност на кучето е, че е единственото живо същество, което може да те събуди в 6. Независимо дали си легнал в 5 или си още пиян, или и двете – ще ти се наложи да ходиш на разходка.

Голдън ретривър

Височина: Мъжки 56-61 см.
Височина: Женска 51-56 см.

Произходът на златистия ретривър дълго време е бил забулен в тайна. Поради липса на достоверни факти цяло столетие съвсем сериозно се е разпространявала необикновена легенда. В нея се говори за лорд Туидмаут, който си купил руски овчарки и с тях е започнал развъждането на златистия ретривър.

Екстериор:

Тяло: Здраво и и хармонично.
Глава: Балансирана и ясно очертана с добре забележим стоп
Челюсти: Силни със здрава ножицовидна захапка
Носна гъба: Тъмна
Уши: Големи, висящи надолу и напред
Козина: Права или леко вълниста с гъсто и водонепропускливо подкосмие
Окраска: Окраската е едноцветна, във всякакви нюанси на златистия и кремавия цвят

Качества и предназначение:

Голдън ретривър е удивително куче. Той е с уравновесен темперамент, нежен и ласкав към децата. В него не се забелязват никакви недостатъци. Колкото и хубави неща да кажете за него, все ще бъде малко – това просто е идеалният приятел за всички и за всеки. Това е напълно надеждно куче. Може да го държите в кучешка колибка, но най-добре се чувства сред семейството, наслаждавайки се на топлината на камината. Златистите ретривъри са страстни апортировчици – за тях няма по-голяма радост от това да влязат вкъщи с вестника на стопанина в устата си или по цял ден да разнасят из къщи и приятелски да връчват на всеки по някоя стара обувка. Често ги използват за водачи на слепи хора или за обслужващи кучета на хора с увреждания.

1559797

Американски стафордширски териер

Великолепно куче за дома и семейството. То е сбито и стегнато, не е трудно за отглеждане, няма дълга козина, неприятен мирис и други проблеми, присъщи на много други породи. Американският стафордширски териер е сдържан, достатъчно спокоен у дома, активен е на разходки и е чудесен спортист и компаньон. Той прекрасно може да изпълнява функциите на служебно куче, а при малко по-специално обучение може да бъде добър помощник на ловеца. Това е сериозен защитник за вас, семейството ви, дома и имуществото ви, способен да се противопостави на всякакъв противник.

Ако се увличате от киноложки изложби и обичате да побеждавате, то американският стафордширски териер е прекрасен обект за приложение на вашите хендлърски способности. Хубавото куче с правилен характер, съответстващо на стандарта, ще внесе в семейството ви спокойствие, чувство на защитеност и много радост от общуването с това прекрасно животно.

Американският стафордширски териер е благороден, добре се поддава на дресировка и винаги е миролюбив и добродушен с хората, ако, разбира се, те самите не проявяват агресия. Всеки нормален амстаф ще ви позволи да го погалите и с радост установява контакт. Той е открит и дружелюбен към децата, търпи всевъзможните им експерименти и не е агресивен с тях. Американският стафордширски териер е уверен в себе си, никога не ръмжи и лае рядко. Той е слабочувствителен на болка, не е истерик и излишната възбудимост не му е присъща. Той е стоик, благ, уравновесен и винаги е открит за общуване със стопанина си.

Американският стафордширски териер ще изисква от вас известни физически усилия. Ще трябва доста да го разхождате и да се занимавате с него, за да насочите енергията му в мирното русло. Това не е куче за дивана, то подхожда на активни и енергични хора.

Всички тези забележителни характеристики са присъщи само на истински чистопородни американски стафордширски териери и са отразени в стандарта. Купувайки евтино амстафче с неизвестни родители, рискувате да се сдобиете с доста проблемно куче, което да се превърне или в болезнено страхлив истерик, или агресивен и опасен тиранин. Затова, ако искате истински американски стафордширски териер, разумно е в началото да вложите повече средства и да получите великолепно, разбрано и програмирано на любов и в служба на хората животно, над чието развъждане са се трудили поколения селекционери.

Като цяло американският стафордширски териер е достатъчно универсално куче. Може да го обучите на почти всички видове кучешки умения. Въпреки всичко той си остава спортист и компаньон.

Може би единствената сложност, която трябва да бъде отчетена от всеки собственик на американски стафордширски териер, е вроденият им повишен интерес към кучетата, особено агресивните и други животни. Ако те са привлекли с нещо вниманието или са се сторили подозрителни на вашия млад амстаф, то бягащите котки и гризачи, както и ръмжащите мъжкари, могат да предизвикат твърде обикновената реакция – вашият питомец да ги догони, да ги приближи и да ги захапе.

1559786

Немска овчарка

Характеризира се със здрава костна система и добре развита мускулатура. Телосложението е хармонично и съразмерно развито, като тялото е здраво, стегнато, с плътно прилепнала към него козина. Понякога мъжките надвишават теглото от 70 кг.

Кучетата от тази порода са известни със своята привързаност и жертвоготовност за семейството, което се грижи за тях. Те защитават стопаните си с риск за собствения си живот, като същевременно са дисциплинирани, умни, игриви, недоверчиви към непознати хора, издръжливи на пътуване, безсъние и натоварване. Парадоксално е, че немските овчарки не нападат деца и даже много ги обичат. Враждебни са предимно към непознати хора.

За целите на националната сигурност немската овчарка е незаменима заради силно развитото си обоняние, посредством което намира без усилие наркотици, някои боеприпаси и пресни следи при издирване на престъпници.

Кучетата от породата са търпеливи, приспособими и излъчват самоувереност и самочувствие. Имат бърз бяг в тръс и удължена крачка без съществено поклащане на гръбната линия. Имат сангвиничен тип нервна система - силен и уравновесен, при някои - до холеричен - силен, но неуравновесен, без неуравновесеността да се отнася към сигурността на стопаните. Кучетата от породата имат характер, което особено силно ги обвързва с човешкото семейство. Немската овчарка обединява най-добрите качества на всички породи кучета. Тя е вярно, много жизнено и издръжливо куче, с развит интелект, неподкупно, недоверчиво към непознати хора, бдително, смело и чудесен приятел, готово да защити своя господар с цената на живота си. Има добре развит отбранителен рефлекс. Изключително силното обоняние и отличният слух, вроденото чувство за борба и търпеливостта на овчарката я правят незаменим помощник на полицаите, граничарите, митничарите, както и на армията. Тя е незаменим водач на слепи хора, спасител на затрупани от лавина или след земетресение, както и рудотърсач, газопроверител и др. В някои страни все още се използва за пазене на овчи стада. Немската овчарка е изключително чисто животно, поради което се отглежда в апартаменти въпреки големите си размери и е безупречен бодигард. Уравновесената ѝ нервна система, привързаността и безкористната ѝ любов я правят желан обитател на всеки дом.

1559799

КОТКИ

Бенгалска котка

Това е порода домашна котка, хибрид между домашните представители на вида котка (Felis silvestris catus) и дивата бенгалска котка. Първата успешна кръстоска е извършена в САЩ през 1963 г.

Характерна особеност за тази порода е, че обича водата, което е нетипично за котките. Силно се привързват към стопанина си и се стремят да участват активно в живота му и по всякакъв начин да му помагат. Игриви и енергични. Силно изявени лидерски качества. Тежко понасят затворени пространства, нуждаят се от повече движение. Тъй като имат склонност към дивия живот, в първите дни след като се вземе котка от тази порода трябва да бъдете внимателни и да я приучавате да свикне да я галите, скоро след това при нежен и внимателен подход тя свиква с вас и ви е много предана. Много любопитна и интелигентна.

1559784

Ориенталска котка

Ориенталските късокосмести породи произхождат от сиамските котки, поради което имат известна прилика с тях (по екстериор и темперамент), но се отличават по обагрянето на очите. Характерна особеност при тях са яркозелените очи (без жълт оттенък), като яркосини очи имат само белите ориенталски котки. Представителите им се отличават с елегантност и изящност. Днес ориенталската късокосместа котка официално е призната от всички котешки асоциации, в стандарта на които котките се отличават помежду си предимно по окраската на космената покривка.

Ориенталските котки са много енергични, игриви и любопитни животни. За тяхното отглеждане е необходим просторен дом за движение и игри.

1559794

Мейн Куун

Позната също като Американска Дългокосместа, това е най-голямата опитомена порода котки и има доста отличителен външен вид, както и много добри умения да ловува. Тази порода е една от най-старите натурални (аборигенни) породи в Северна Америка, и по-точно в или около щата Мейн, където е официална котка на щата.

Достига големи размери, масивна и мускулеста е, с дебела, дълга опашка. На възраст 5-6 години теглото на мъжките може да достигне до около 15 кг., а на женските – 5-8 кг. На външен вид наподобява малък рис. Единствен физиологичен недостатък при нея е, че при тези големи размери сърцето ѝ е сравнително малко и при по-големи натоварвания може да не издържи.

Много дружелюбна. Издръжлива и активна. Свикнала да живее при по-суров климат и да води нелек живот, тя обича да спи в особени пози и на странни места. Обича да играе, има тих, приятен глас. Нуждае се от повече пространство. Прекрасно се разбира с деца, но като цяло е срамежлива и деликатна. Има добър характер, много е умна, лесно се адаптира и не се нуждае от особени грижи. Разбира се и с други животни, обича да си играе дори с кучета.

1559788

РЕПТИЛИ

Костенурки

Ако купувате костенурка, изберете подходящ сезон за това (краят на пролетта - началото на есента), малките костенурки са по-податливи на заболявания, отколкото възрастните, те имат по-голям шанс да умрат. При избора проверете дали няма външни увреждания по кожата, крайниците, черупката (драскотини, кръв, странни петна), след това огледайте дали няма секрет от носа, отварят ли се очите. Проверете може ли да се гмурка във вода, ако не може, е възможно да има възпаление на белите дробове. Не трябва да мирише странно, да има мехурчета или да отделя слюнка. Трябва да бъде бодра и бързо да се придвижва по хоризонтални повърхности.

ЗАПОМНЕТЕ: лечението на костенурките често превишава стойността на самото животно, затова не купувайте костенурка, ако не сте сигурни, че можете да осигурите нейните нужди.

След покупката - носете костенурката, ако времето е топло, в затворена кутия с хартия и отвори за вентилация, в студено време - в кутия с топла подложка или поставена на топло до тялото, за да не отделя топлина сама. Увиване в нещо няма да помогне. Триониксаът се пренася във вода, за да не изсъхне кожата на черупката или пък се обвита във влажна кърпа.

Подгответе предварително всички условия за костенурката (температура, осветление, вентилация). Ако сте купили костенурка за компания на други от нейния вид, първо отделете новата под карантина и я наблюдавайте 1-2 месеца. Ако всичко е наред, можете да я съберете с другите костенурки. Ако новата и старите са в конфликт, отново ги разделете. Някои агресивни видове е добре да бъдат винаги отделно (трионикс, кайманови), половозрелите средноазиатски мъжки костенурки може да ухапят женската или други мъжки в аквариума.

Почиствайте аквариума или терариума редовно според замърсяването, без химични агресивни препарати. Давайте разнообразна храна и не забравяйте за калция и витаминитие. Те са важни за укрепване на здравето и черупката.

1559783

Змия

Сред змиите, предпочитани за домашни любимци, класацията води питонът. Учени, наблюдаващи и изучаващи змиите, твърдят, че питонът се различава от повечето си събратя по своята интелигентност. Най-интересен е фактът, че в Индия заемат "професия-охранител" и са по-предпочитани за "охрана" на дома. Kато цяло тази работа със змиите вкъщи е доста голяма крачка и изисква доста предварително проучване. Ако ви е за първи път, то в никакъв случай не си вземайте животинка, от която след време вие самите ще се страхувате, защото от по-малка е предвещавала да се превърне в чудовище. Първо, те достигат до внушителни размери, което предполага, че трябва да осигурите нужната за животното територия. В случая няма да му бъде много приятно да обитава терариум 50 х 50 см., сврян в единия ъгъл на вашия дом. Второ - те са за хора, които са финансово стабилни и могат да се грижат за добрия апетит на любимеца.

Помислете! Боата например обожава меню, в което предястието е едно пиле, основното е заек, а десертът - морско свинче, това последното звучи наи-страшно предполагам, но и те като нас обичат да си хапват месце. За щастие боата се храни веднъж на ден, но за това пък всеки ден!

С отровни въобще не е желателно да се захващате - ясно по какви причини. Все някой ден влечугото ще се измъкне от жилището си. Тогава вече става опасно. Може дори да плъзне по каналите и да ви докара доста ядове със съседите.

1559798

Гущер

Трябва да изберете вида на гущера. Най-добре е да прочете повече за него, да се информирате за начина на отглеждане, изискванията му към жилище, отопление, осветление, храна, размножаване, заболявания и пр. и да прецените дали изискванията са по силите ви.

Следващата стъпка е свързана с набавянето на жилище с подходящи размери за вида и възрастта. Новият дом на вашия динозавър трябва да е оборудван и аранжиран, трябва да има укрития, паничка за вода, подходяща настилка и растителност.

Ако всичко това е налице, вашият гекон вече може да се нанесе да живее у вас. Не забравяйте храната - щурци и брашнени червеи, както и допълнителните минерални добавки и витамини - калций и витамин Д3.
Добре е да се запознаете с ветеринар, който разбира от влечуги.

1559790

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ