Ако детето ви иска домашен любимец, вземете му. Предимствата са много

09.12.2015, 10:30

Животните носят само положителни емоции

   
 
Ако детето ви иска домашен любимец, вземете му. Предимствата са много

Почти не познаваме малко дете, което да не иска да си има някакъв домашен любимец. Но познаваме много родители, които изпитват ужас само от мисълта за животинка у дома, така че дават да се разбере, че на децата няма да им мине номерът. И без да знаят, по този начин допускат сериозна грешка.

Домашният любимец може да е просто жива играчка в очите на вашите малчугани, но истината е, че той може да ги научи на много важни неща, както и да им помогне чисто здравословно. Не ни вярвате ли? Четете.

1. Животните учат на отговорност

Да имаш домашен любимец не е шега работа. Всяко животно, което си изберете, трябва да бъде хранено, да му се чисти и да се полагат грижи за доброто му здраве и настроение. Децата постепенно ще се научат да се грижат за животното и ще знаят, че не могат да го оставят да се оправя само.

2. Децата с домашни любимци у дома страдат от по-малко алергии

Изследвания сочат, че бебета, които растат в дом с животни, развиват по-малко алергии през годините. Много родители предпочитат да няма животни около децата им, но в повечето случаи именно животинките засилват имунната система на децата.

3. Животните ни освобождават от стреса

Знаете, че в много болнични заведения се работи със специално обучени животни, чиято функция е да успокояват пациентите, без значение от тяхната възраст. Израстването на едно дете с домашен любимец до себе си може да даде същия ефект, полезен в тийнейджърските години например, когато стресът е неизбежен.

4. Децата се движат повече

Кучетата трябва да бъдат разхождани поне два пъти на ден, да тичат и да играят. Така че детето в дом, в който има куче, иска или не, ще се движи повече от връстниците си, които нямат четириног приятел.

5. Учат се да четат по-добре

За някои деца да се научат да четат е изключително трудно. Затова е важно да се упражняват и да четат на глас. Често хлапетата се срамуват да го правят пред други хора, но пред животните няма проблем.

6. Децата се научават да бъдат състрадателни

Животните учат малчуганите да бъдат добри, да са мили, да галят, да гушкат и да са внимателни с другите същества около себе си. А това е важно за бъдещото развитие на малите човеци.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ