Първият женски оргазъм в историята на европейското кино

26.11.2020, 17:00

Любопитно е да се види!

   
 
Първият женски оргазъм в историята на европейското кино

Мелодрамата "Екстаз" от чешкия режисьор Густав Махата излиза през 1933 г. Това е история за младата съпруга на възрастен производител - богат, почтен господин, страдащ от сексуална импотентност и млад, енергичен инженер, в когото героинята се влюбва без памет.

Филмът веднага предизвиква фурор сред европейската публика, която вече достатъчно се е наситила на неми филми. Във филма има експресивен епизод на плуване в реката, където главната актриса Хеди Кислер се появява напълно гола.

2261108

2261107

Но сцената в леглото с Кийслер и нейия екранен партньор Ариберт Мог е наистина революционна. Камерата се спира върху лицето на актрисата и улавя нарастващото удоволствие. Това е първата подобна сцена в историята на киното. Все пак в този момент, това е един от първите филми със звук, а така е можело напълно да се улови емоцията.

Продукцията среща много пречки като бива осъдена едновременно и от Ватикана, и от Холивуд, тъй като изцяло нарушавал производствения кодекс. Все пак по онова време темите за незаконните връзки и потиснатите сексуални желания са били в разрез в моралните ценности, които един филм би трябвало да предаде.

Само две години по-късно цензурираната мелодрама излиза в щатите в ограничен тираж. Хеди Кийслер, която сменя фамилията си на Ламар, става невероятно популярна.

Ето сега гледай, че да добиеш по-ясна представа!

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ