Франко Неро - Good vs. Bad

17.03.2015, 15:38

Пет добри и пет лоши филма на големия актьор

   
 
Франко Неро - Good vs. Bad

Както със сигурност си спомняте, свирепият дух на спагети-уестърна бе възроден на българска територия с гостуването на grande актьора Франко Неро на 19-ото издание на София Филм Фест. Италианският майстор на образите на кораво копеле, самотен воин, синеок любовник и достоен патриарх се срещна със зрители и журналисти и се върна в миналото, за да извади оттам интригуващи истории от света на голямото кино. На 73 години Неро се снима постоянно, но нещата, които му се предлагат, са далеч от калибъра на "Джанго без окови", с който Тарантино отдаде почит на жанра на европейския уестърн. А и там Франко имаше само кратка поява.

С близо 200 роли зад гърба си Неро много добре познава вкуса както на качеството, така и на тоталните "брадви" (както в Operationkino.net звучно се наричат провалите, б.а). Именно пичовете от ОК запретнаха ръкави и се разровиха сред петте най-добри и петте най-"брадвенски" филма с участието на Неро. 

Започваме с добрите:

1482598

"Библията: В началото", 1966 г.

Под режисурата на могъщия Джон Хюстън младият Неро разкрива солиден актьорски потенциал и извлича максимума от импозантното си екранно присъствие. Филмът е един от позитивните примери за библейски епики – разточителен и печелещ  точки дори сред атеистите, благодарение на визуалния размах на големия Хюстън.

Неро играе ролята на Авел в изключителната компания на качествени изпълнители като Майкъл Паркс, Ричард Харис, Джордж Скот, Питър О‘Тул, Ава Гарднър, Стивън Бойд и самия Джон Хюстън в образа на старозаветния патриарх Ной.

Продължаваме с един от лошите:

1482596

"Enter the Ninja", 1981 г.

Екшън екстраваганцата на Менахем Голан има шанс да мине в графата "толкова лош, че направо е добър". Но ироничното оценяване на тази осемдесетарска траш класика не значи, че мястото на подобно заглавие е при топ ролите на Неро. Напротив. С "Enter the Ninja" става ясно, че Франко просто не вирее толкова добре в жанровия контекст на филмите с бойни изкуства и особено в поджанра на нинджа-тупалките. Това заглавие заслужава внимание само като документ за една интересна епоха, в която лошите филми и прически бяха по-популярни дори от Рейгън.

Вижте всички 5 добри и 5 лоши филма на Франко Неро само в материала на Operationkino.com.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ