„Аватар: Пътят на водата“ изпревари „Топ Гън: Маверик“ и стана най-касовият филм за 2022 г.

06.01.2023, 18:00

Напълно заслужено!

   
 
„Аватар: Пътят на водата“ изпревари „Топ Гън: Маверик“ и стана най-касовият филм за 2022 г.

"Аватар: Пътят на водата" на Джеймс Камерън надхвърли 1,5 милиарда долара в световен мащаб. Общата сума до вчера е 1 516,5 милиона долара, което означава, че той изпреварва "Top Gun: Maverick" като номер 1 в световен мащаб за 2022 г. Нещо повече, сега той е номер 10 в класацията за най-добри филми в света.

Научно-фантастичният епос на 20th Century Studios/Disney надмина "Furious 7". Очкава се да изпревари и "Отмъстителите", за да заеме № 9 в световната класация за всички времена.

В международен план това е най-успешният филм на номер 9 в историята, а в Европа е най-касовият за ерата на пандемията (след "Спайдърмен: Няма път към дома").

Средата на седмицата продължи да бъде силна за продължението на "Аватар", като сряда донесе още $26,4 милиона от 52 задгранични пазара.

Disney, са похарчили приблизително 350 милиона долара, за да направят "Пътят на водата" и най-малко 100 милиона долара за рекламиране на филма.

Ако "Аватар 2" успее да достигне 2 милиарда долара, Камерън ще бъде отговорен за три от шестте най-касови филма в историята, включително първият филм "Аватар" (2,9 милиарда долара), който все още е най-успешният филм в историята, и "Титаник" (2,2 милиарда долара). Останалата част от класацията се състои от "Отмъстителите: Краят на играта" (2,7 милиарда долара), "Междузвездни войни: Силата се пробужда" (2,06 милиарда долара) и "Отмъстителите: Война безкрайност" (2,04 милиарда долара).

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ