Как да разпознаем алкохолното натравяне и как да действаме, ако ни се случи?

02.01.2021, 10:00

Полезно четиво за препилите по празниците!

   
 
Как да разпознаем алкохолното натравяне и как да действаме, ако ни се случи?

След препиването по празниците се сблъскваме с много гадене, болки в главата и куп неприятни усещания. Всеки, който си е позволил поне веднъж да прекали с чашката много добре знае за какво говорим. Но докато обикновеният махмурлук е безобиден и отминава в рамките на един ден, то алкохолното направяне е сериозна работа и трябва да се научим как да го разпознаваме.

Ето няколко полезни съвета!

Как да разберем кога да се обадим на линейка? Симптомите на отравяне зависят от пола, дозата алкохол и човешкото тяло. Както при махмурлука, човек започва да говори неясно, да ходи зле и става лесно възбудим. Но има допълнителни признаци, при наличието на които трябва спешно да набереш 112:

• Неконтролирано треперене на зеницата

• Непрекъснато повръщане и гърчове

• Бавно дишане (по-малко от 8 вдишвания в секунда) или неравномерно дишане (почивка над 10 секунди между вдишванията)

• Бледа или синкава кожа

• Ниска телесна температура (хипотермия)

• Човекът не може да се събуди

Какво да правим в случай на отравяне преди пристигането на линейката?

Няма нужда да тъпчеш жертвата с активен въглен или разтвори без указания на лекар. Никой не знае каква е реакцията му към алкохола. По-добре вместо това дай на човека чиста вода. Когато се натровят, хората често губят съзнание. В този случай е важно човекът да се премести на леглото или пода и да се обърне настрани, за да не се задави и задуши, ако започне да повръща. Освен това жертвата трябва да бъде покрита с топло одеяло. В това състояние той замръзва по-бързо от трезвен. През това време е най-добре да поддържаш връзка с лекаря и да следваш инструкциите му.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ