Технологичните митове, на които е време да спрем да вярваме

27.07.2015, 14:45

За да не се излагаме

   
 
Технологичните митове, на които е време да спрем да вярваме

Животът ни дотолкова зависи от всички джаджи около нас, че чак е малко плашещо. От сутрешната аларма, която звъни от телефона, през телевизора, компютъра, таблета, навигацията на колата, до смарт часовника и всичко, всичко, което се намира около нас - ние живеем в технологичния свят и все по-надълбоко ще навлизаме в пикселите и байтовете.

По принцип в това не би трябвало да има нищо лошо, само дето много хора продължават да вярват в разни технологични митове, а те отдавна са разбири на пух и прах. Ето за кои точно говорим:

1. Ако държиш телефона си на зарядно през нощта, ще прецакаш батерията му

Повечето хора си зареждат мобилните телефони през нощта и са чували, че ако апаратът стои на зарядно дълго време, батерията му се прецаква. Само че новите телефони са умни и когато батерията им се запълни, спират да зареждат. Така че - зареждайте ги колкото искате и когато си искате.

2. Техническите спецификации дават ясна представа за възможностите на телефона

Ама не е точно така. Защото на хартия непрекъснато излизат "по-добри", "най-добри" и "недостижими" телефони, но често при паралелно сравнение не на хартия, а на живо, нещата се оказват доста по-различни.

3. Ако оставите работещи приложения, без да ги ползвате, прецаквате батерията си

Но, както уточнихме, телефоните вече са достатъчно умни, за да не се влияят от отворените приложения.

4. Вредно е компютърът да се загрява

По принцип за предпочитане е компютърът да не се загрява, но дори и това да стане, всъщност не значи, че нещо категорично лошо се е случило.

5. Mac-овете не хващат вируси

Разбира се, че хващат и е лудост, че някой може да се върже на подобна глупост. Просто Mac-овете са структурно различни от PC-тата, така че вирусите за вторите няма как да засегнат първите. Освен това в сравнение с PC-тата, Mac-овете са доста по-малко, така че е логично хакерите да правят вируси, които могат да засегнат повече устройства.

6. Колкото повече чертички, толкова по-добър сигнал

Нека поясним - броят чертички показва силата на сигнала, който е подаван от най-близката клетка. Мобилната скорост на вашето устройство обаче зависи от това колко още хора са се закачили на същата клетка.

7. Зареждайте си телефоните, чак когато батерията падне

И това е фраза, която чуваме редовно. Истината е, че е по-добре всеки ден да зареждате телефоните си, а не да чакате батерията да падне съвсем. Литиево-йонните батерии, които вече се използват масово, стават нестабилни, когато ги оставяте да паднат до 0% и след това ги зареждате напълно.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ