Първият часовник, който мисли за хората с проблемно зрение…

22.07.2011, 16:05

   
 
Първият часовник, който мисли за хората с проблемно зрение…

 ...и говори на техния език!

Първото нещо, което правим когато се събудим сутрин е да погледнем колко е часа и благодарение на способността си да познаваме времето имаме възможността да очертаем и плануваме деня си. Часовникът е основният ни помощник за определяне на необходимото време за дадена работа, която трябва да свършим. Можем да направим това, защото "виждаме” времето с помощта на часовниците. Но замисляли ли сте се как се справят с това хората, които не са такива късметлии като нас, хората, които просто "виждат” времето?

Това е била основната мисъл на дизайнера Дейвид Чавез, който разработва първият брайлов часовник, наречен "Haptica”. До сега слепите можеха да разпознават часа с помощта на аналогови часовници, чиито стъкла се отварят и с напипване на стрелките можеха да кажат колко е часа. Другият единствен вариант бяха аудио часовниците, които създават допълнително неудобство на хората с този природен порок. "Haptica” позволява на притежателя си да разпознава часа без да привлича излишното внимание на околните.

"Haptica” е концепция за часовник, който работи на базата на Брайловото писмо. Хората с увредено зрение, които с удоволствие биха използвали часовника, ще трябва да научат само 10 прости брайлови цифри. Конструиран е с помощта на въртящи дискове, които в улея в центъра на корпуса подреждат комбинации от точки, отговарящи на цифра от писмеността на незрящите. Така само с един допир притежателя му ще е способен моментално да разпознае часа.

Хората, които не се предават въпреки негативните ситуации в живота си, също имат нужда да се информират за времето всеки ден, час, непрекъснато. Ето за това се надяваме, че часовникът няма да остане само концепция.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ