Най-добрите фотоапарати, доближаващи DSLR

05.01.2012, 17:00

   
 
Най-добрите фотоапарати, доближаващи DSLR

Ако вече ви е писнало от малките фотоапарати тип "насочи-и-щракни", но все пак нямате достатъчно средства за DSLR, не се притеснявайте, защото ние пак сме насреща. Специално за вас намерихме златната среда при фото-техниката, за да може да правите страхотни снимки, на все пак разумна цена.

Сравнените тук фотоапарати са между 850 и 1299 лева, които пак не са никак малко, но повярвайте ни, че си струват. Все пак търсим камера, която да разбива с качество както DSLR. Бързото снимане също е задължителен фактор! Плюс това, всички от изброените ни машинки, снимат и видео, при това със завидно качество. Ще ги наречем "про-компактни", защото са супер малки и удобни, но все пак качеството, което дават е близко до супер-професионалните фотоапарати.

Nikon J1

Въпреки, че заема последното място, сред нашите избраници, това е най-красивият от всички изброени. И все пак е с най-малкия сензор, от което резултата са по-малкото пиксели, заради което фотоапарата не може да догони тези с Macro Four Thirds или APS-C сензори. Да, може да е по-малък от останалите тук, но определено не е чак толкова малък, за да бъде с толкова по-ниско качество спрямо другите

Останалото настрана, но J1 е освежаващо опростен и НЕсложен. Има само няколко ръчни бутона по тялото – светкавица, продължително снимане, както и контрол на скоростта на апертурата и затвора. Това не може да се промени, а останалите функции се крият в голям списък зад меню-бутона. Апарата може да снима HD видео със скорост 60 кадъра в секунда, а го възпроизвежда в 24.

Като за финал искаме да кажем, че това не е никак скъпа камера, спрямо функциите и качеството, което предлага. Определено на голяма част от хората ще има хареса, като размери и функционалност, но според нас можеше повече.

Цена: 999 лева

Сензор: 10,1 мегапиксела, 13,2мм х 8,8мм CMOS

Снимки: 3,872 x 2,592

Видео: До 1920 х 1080/ 60 кадъра

Екран: 461,000 точки, 3 инчов TFT-LCD

Olympus E-PM1

Това е един страхотен фотоапарат, но за съжаление с няколко недостатъка. Има голямо, хубаво и удобно алуминиево тяло, което ще ви пасне перфектно, но пък за сметка на това бутоните са дразнещо малки. Заради голямата гама на обективи Olympus PEN-System, ще може да снимате почти всичко, което си пожелаете – от широкоспектърни снимки до телефото, при това на цената на малко памет. За съжаление, почти през цялото време ще използвате камерата и обективите в автоматичен режим, защото управлението на апарата е направо побъркващо.

На дневна светлина Olympus-a се справя отлично, но когато светлината не достига, качеството на снимките пада доста под ISO 800. Авто-фокусът обикновено дава плоски снимки или отказва да работи на слаба светлина.

Видеото, което снима не е никак лошо – 1080p, но все пак може да бъде малко влудяващо, докато снимате, защото авто-фокусът е малко бавен, да не говорим, че има и лек лаг на LCD екрана.

Цена: 849-1233 лева

Сензор: 12,3 мегапиксела, 17,3мм х 13,0мм Live MOS

Снимки: До 4032 х 3032

Видео: До 1920 х 1080/ 60 кадъра

Екран: 461,000 точки, 3 инчов LCD

Panasonic Lumix GF3

Този фотоапарат е малък. Наистина малък! Но за разлика от всички останали камери в този материал, тази притежава тъчскрийн дисплей, което прави смяната на ISO-то и снимковото качеството доста по-бързо спрямо конкуренцията. При това, че екрана не е толкова бърз, колкото сте свикнали от смартфоните. Настройките на авто-фокуса са много добре спретнати в GF3. Pinpoint режима проближава и фокусира точно където вие искате, а при AF Area, можете да покажете къде е това само като докоснете мястото на дисплея. Както и предходния фото-апарат, така и този прави много хубави снимки при занижено ISO, но има лек шум при по-слаба светлина.

Lumix-a се представя и много добре при снимането на видео, най-вече заради автофокуса си. Лошото е, че настройките се сменят толкова улеснено, че винаги ще имате едно на ум, да хвърляте едно око преди да снимате. Не искате да направите хиляди снимки, докато сте фокусирали в горния десен ъгъл, нали...

Цена: 849 лева

Сензор: 12,1 мегапиксела, 17,3мм х 13,0мм Live MOS

Снимки: До 4000 х 3000

Видео: До 1920 х 1080/ 60 кадъра

Екран: 461,000 точки, 3 инчов TFT-LCD с тъчскрийн.

Sony NEX-C3

NEX-C3 се доближава най-много до DSLR фотографията. Просто казано, този фотоапарат бие по почти всичко останалите, които ви изредихме, в почти всяка ситуация. Е, това е на цената на по-големите размери и тегло. Обектива е 18-55мм и не е разглобяем, от което следва, че никога няма да се побере в джоба ви. За сметка на това обаче, правенето на бързи снимки на авто-фокус е толкова удобно и лесно, че ще ви се иска да прекарвате повече време, изучавайки менютата на машината ви. Можете дори да си програмирате и бутоните, спрямо вашите нужди и удобства. Единствения недостатък на това фото е, че от към видео снима с доста по-малка резолюция спрямо останалите. Дали си струва този компромис – ама разбира се! Все пак говорим за 16,2 мегапиксела, 23,4мм х 15,6мм сензор, които издухват останалите конкуренти в този ценови пласт.

Изборът между GF3 и NEX-C3 зависи изцяло от вас и от това, което вие ще искате от фотоапарата си. Lumix-a е по-сладък, по-компактен и прави по-хубаво видео, но пък Sony-то заема нашето първо място, именно заради качеството на снимките.

Цена: 1299 лева

Сензор: 16,2 мегапиксела, 23,4 х 15,6 мм APS HD Exmor CMOS

Снимки: До 4912 х 2760

Видео: До 1280 х 720/ 30кадъра

Екран: 921,600, 3 инчов TFT-LCD 

Източник: Gizmodo

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
КОМЕНТАРИ 1
Подреди по: Най-нови | Най-стари

от Не е посочен | 09.01.2012 | 15:22
1 Много искам да си взема хубав фотоапарат, но са много скъпи. Но все пак- мога да помисля над тези предложения :)
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ