Концептуални соларни коли

19.11.2015, 16:15

Слънчевите панели стават все по-ефективни

   
 
Концептуални соларни коли

От години автомобилният бизнес търси алтернативи на горивата в транспорта, за да се пестят ресурси и да се спазва световната екосъобразна политика. В последно време бяха разработени много хибридни модели, които работят както с бензинови горива, също така и чрез електрическа енергия. Бяха създадени и прототипи, модификации и концептуални модели. Но възможно ли е автомобил да се движи изцяло на слънчева енергия, не като експериментален модел, а практично транспортно средство? Ние не сме инженери и ще оставим специалистите да доизмислят идеята, но ще ви покажем 4 от най-интересните прототипи.

1. Ford C-MAX Solar Energi

C-MAX Solar е прототип на хибриден автомобил, който набавя основна част от енергията, нужна на електромотора, от соларни панели, монтирани на покрива.

Специални лещи следят пътя на слънцето, за да уловят светлината му. При цял ден на слънце батериите ще съберат около 8 киловата електричество или колкото за четири часа включване на обикновен хибрид в контакта.

При заредени батерии Ford C-MAX Solar Energi Concept може да предложи разход на гориво от 2,18 л/100 км в града и 2,56 л/100 км извън него. С пълни резервоари и батерии се изминават до 1000 километра, почти 34 от тях в електрически режим.

1599613

2. Immortus

Австралийските инженери спеделят, че моделът притежава - най-модерна аеродинамика, акумулатори с капацитет 10 кВт/ч, фотоелектрически панел на покрива и коефициент на полезно действие на батериите от 22%.

Дължината на возилото е 5 метра, широчината – 2 метра, а височината – 1,1 метра. Междуосието е 2,5 м.

С едно зареждане електромобилът може да измине 550 км при средна скорост от 85 км/ч. Максималната скорост е малко над 150 км/ч, а ускорението от 0 до 100 км/ч е за 7 секунди. Това никак не е много за ел. кола.

1599615

3. Stela

Това е автомобил, разработен от холандски студенти през 2013 година. Можем да кажем, че е първата в света семейна кола с такъв източник на енергия. Дължината е 4,5 м., а ширината - 1,65 м. Конструкцията е от алуминий и въглеродни влакна, а масата е едва 380 кг.

Stella е със силиконови панели, които събират слънчева енергия, и с 60-килограмов блок с батерии с капацитет от 6 кВт/ч. При движение автомобилът изработва повече енергия, отколкото му е необходима за придвижване. Максималната скорост е 110 км/ч, а автономността достига до 600 км.

1599616

4. Antro Solo

Унгарската машина е произведена почти изцяло от карбон, затова тежи само 270 кг. Измереният разход на гориво е между 1.5 и 2.0 литра на 100 км. при възможност за постигане на максимална скорост от 140 км/час.

Колата е задвижвана от комбинация от системи, като слънчеви панели, хибридна система от бензинов двигател и електромотор и дори човешка сила. Двигателят с вътрешно горене може да работи с бензин и с етанол.

1599614

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ