Класическо оцеляване

16.09.2011, 16:27

   
 
Класическо оцеляване

Символичният инструмент, който носят момчетата скаути и планинските хора по света, или просто казано джобното ножче е полезно устройство, което е добре да имате както в градска, така и в извънградска среда. Гъвкавият инструмент може да се окаже спасителният ви пояс в опасна ситуация или просто може да ви послужи като средство, с което да срежете ябълката си. Наричаме го класическата необходимост.

По-долу подбрахме 3 традиционни сгъваеми ножчета, които могат да се превърнат във верния ви приятел при следващата планинска вело-експедиция или обичайната ви вертикална разходка из скалите.

Класическо оцеляване

Ножът на Opinel е със семпъл дизайн и с тънък клин от неръждаема стомана. Този модел, който майсторът на остриетата Джоел Букиевич (Cut Brooklyn) носи постоянно със себе си, е един от онези "страхотно остри" ножове по думите на самия експерт и се заключва стабилно при отваряне само с едно завъртане на пръстена между дръжката и клина. Използван от фермери, занаятчии и овчари още от 1890 г. във френските Алпи, Opinel е една от класиките в групата си, която се е задържала на пазара в продължение на стотици години. Емблематичен и вечен инструмент, който все още се произвежда във Франция, но се продава онлайн от добрите Amazon.

Класическо оцеляване

Подходящ за всеки закален моряк, ножчето Marlin Spike от американската компания CXXVI е съставено от клин от неръждаема стомана и от шило, което се използва за развръзване на възли или заплетено въже. За допълнителна закачка на дръжката от животинска кост е направена декорация, приличаща на рентгенова снимка на кит. И по-добрата част е, че този елемент е изработен ръчно в Мейн чрез емблематичната гравюра върху слонова кост, която моряците там усъвършенстват от векове. Настрана от интригуващия дизайн, 12-сантиметровият нож може сигурно да се захване за панталона или ключодържателя ви с помощта на вградения карабинер.

Продава се за 104 долара от официалния сайт на компанията CXXVI, където можете да получите още информация.

Класическо оцеляване

Като за едни истински ценители на бирата, този нож сам се настани в офиса ни и ни накара да ви го покажем. Клинът с къса дължина и нестандартна форма е изработен от стомана, а дръжката е оформена от анодизиран алуминий. Най-добрата част идва, разбира, се с отварачката за бира, която е част от клина. Разумно е направена по такъв начин, че да е на разположение да отваря всяка бира по пътя ви, както когато ножа е разгънат, така и когато е прибран в дръжката. За по-малко от 10 паунда и е ваш от Amazon

Предложенията ни се различават по стил, поради факта, че всички сме толкова различни и всеки от нас има различно виждане за начина на оцеляване в джунглата.

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ