Какво изобретиха учените през 2015 година 2

Технологиите, които променят живота

   
 
Какво изобретиха учените през 2015 година

2015 година беше ползотворна откъм нови изобретения в почти всички сфери на живота. Днес ще ви разкажем с какво ни зарадваха учените през тази година. Най-хубавото е, че умните глави не се концертираха само в най-наложителното, а развихриха въображение. Ето какво се получи.

1. Безопасен камион

Samsung създаде идеята за безопасните камиони. Технологичният гигант представи своята концепция за Safety Truck, която позволява да се вижда през него и да се добие представа за трафика на пътя. Камионът е оборудван с камера, вградена в предната част, а видеото се излъчва на 4 екрана, прикрепени за задната част на камиона. Има и режим за нощно виждане.

 

 

2. Презервативите "S.T.EYE"

Специалистите от Лондонската академия "Исак Нютон" създадоха презервативи за експресен тест на няколко основни болести. Презервативите са патентовани под името "S.T.EYE" и съдържат молекули, които се оцветяват в различен цвят, ако влязат в съприкосновение с бактерии, съдържащи вирусите на най-често срещаните болести, предавани по полов път.

Например, показват зелено при наличието на хламидия, жълто при генитален херпес, пурпурно при генитални брадавици и синьо при сифилис.

1612232

3. Ново лечение на болестта на Алцхаймер

Учени от Института за изследване на мозъка към университета на Куинсланд създадоха уникален метод за унищожаване на амилоидните плаки, които предизвикват болестта на Алцхаймер.

Методът се основава на вкарването на микроскопични газови балончета в кръвта и на въздействие с високочестотни ултразвукови вълни. Това ще рече, че имунните клетки на мозъка, които поглъщат амилоидните плаки, започват да възстановяват паметта.

1612233

4. Плаващи овощни ферми

Човечество расте, а на земята просто няма достатъчно плодородна площ. В борба срещу гладната смърт учените изобретиха плаващи градини от нов тип. Казват, че проектът има огромен потенциал и след време може да бъде използван дори в солена вода.

1612231

5. Гъвкави монитори

Южна Корея не остава по-назад. Техните учени ни изумиха с тънки и гъвкави монитори.

1612234

6. Проектът за свръхзвуков самолет от ново поколение

Airbus патентова концепцията за самолет, който е в състояние да измине разстоянието от Лондон до Ню Йорк за час.

1612235

7. Реактивна раница

Ако самолетът по-горе е на ниво проект, реактивната раница влезе в реално масово производство. Компанията Martin Aircraft разработва джетпакове от 1981 година. Последната версия ще се появи на пазара през 2016 година. Тя ще лети на височина до един километър при скорост до 74 км/час в течение на 30 минути. Товароподемността на раницата е до 120 килограма.

Дубай ще закупят 20 такива раници за техните пожарникари.

 

 

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ