3 велики изобретения, създадени след допусната грешка

16.06.2015, 10:30

Инцидентно, дет се вика...

   
 
3 велики изобретения, създадени след допусната грешка

Да изобретяваш някакви неща не само е готино и те прави да изглеждаш умен, но често ти носи и много, наистина много пари. Особено когато идеята ти е иновативна и наистина функционална в обществото.

Има и случаи обаче, когато изключително успешни изобретения са се появявали на бял свят в следствие на случайността или допусната грешка.

Представяме ви три примера за наглед гениални идеи, появили се на бял свят до голяма степен случайно.

Виаграта

1520204

Да - точно така. Виаграта е създадена по погрешка, което и практически спасява сексуалния живот на милиони хора по цялото земно кълбо.

Саймън Кембъл и Дейвид Робъртс са двойка изследователи от Pfizer, които са имали задачата да разработят лекарство, регулиращо високото кръвно налягане. Щом продуктите на Кембъл и Робъртс достигнали до ниво тестване, пациентите им от мъжки пол се "оплакали" от необичайни странични ефекти, а именно - зверски ерекции. Pfizer от своя страна веднага загряли, че са ударили джакпота. Алилуя!

Картофеният чипс

1520207

Окей, тази история не е потвърдена на сто процента, но усилено циркулира сред готвачите и кулинарните историци.

Според историята, готвач на име Джордж Крум създава картофения чипс в ресторант в Ню Йорк, след като недоволен клиент му връща приготвена порция картофи. Въпросният клиент се оплаква, че картофите му са твърде дебели, което и до голяма степен ядосва г-н Крум. Последният реже порцията на наистина тънки парчета, прегаря ги до хрупкаво състояние и ги поръсва обилно със сол. Вместо обаче да се оплаче още веднъж от порцията си, въпросният клиент практически се влюбва в току-що изобретения картофен чипс.

Историята става и още по-добра. Години по-късно иновативен човек на име Херман Лей посещава същия район и деликатно "взима назаем" идеята за картофения чипс. Предполагаме сте чували за чипсовете "Лейс", нали?

Суперлепилото

1520205

Това трябва да бъде и един от най-полезните инциденти в историята на изобретателите. Покойният Хари Кувър е работил за популярната компания Kodak по време на Втората световна война, когато военните се свързват с него за следната задача - да изработи мерници за оръжия със синтетични лещи.

По време на един експеримент той създал веществото цианоакрилат – основа на суперлепилото. Кувър осъзнал търговския потенциал на лепилото едва през 1951 година. В продажба то постъпило през 1958 година.

През 2010 година президентът Барак Обама наградил Кувър с Национален медал в областта на технологиите и иновациите

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ