Как синята светлина от екраните оказва лошо влияние върху здравето ни?

04.05.2020, 09:30

Чети внимателно!

   
 
Как синята светлина от екраните оказва лошо влияние върху здравето ни?

Неслучайно лекарите ни казват, че телефоните са вредни и трябва да спрем да ги токова използваме често. Има причини за това. При някои хора могат да доведат до загуба на зрение, а други до проблеми със съня. Ето какво казват специалистите за опасностите от синя радиация.

Как да разбереш колко време прекарваш на телефона си?

Повечето хора работят за компютъра и това прави около седем до осем часа на ден зад монитора. И след работа вземаме смартфона, за да се отпуснем. За да разбереш колко време отделяш за приложения на iPhone, трябва да влезеш в настройките и да кликнеш върху "Screen Time". Там ще видиш броя часове за днес и за седмицата. Android смартфоните, които са с версията за Android Pie, имат същата функция.

Защо синята светлина е толкова лоша?

Тези, които често се застояват на телефона вечер, може да имат проблеми със съня. Това се дължи на факта, че синята радиация възбужда мозъка ни. Поради ярката светлина той смята, че все още е ден и не произвежда мелатонин - хормон, който ни помага да заспим. И от това, че често се напрягаме, когато се опитваме да четем нещо на малък екран, се появяват бръчки.

2226806

Как синята светлина вреди на очите ни?

Лекарите отбелязват, че заболявания, възникнали при хора над 60 години, сега се диагностицират при млади хора. Факт е, че при младите хора синята светлина преминава в лещата на окото много по-дълбоко и по-бързо, отколкото при възрастните хора. И това води до увреждане на ретината. Друга причина е, че зад монитора много рядко мигаме. Това води до синдром на сухото око и други неприятни последици.

Какво да направиш, за да намалиш ефектите на синята светлина върху здравето?

• Прави почивки на всеки час. Разходи се, прави очни упражнения поне няколко минути.

• Намали времето за използвате телефона си.

• Не забравяйте да се свържеш с офталмолог веднъж или два пъти годишно.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ