Автопилотът на Tesla за малко да убие Мъск?

18.09.2023, 10:43

Това не го очаквахме!

   
 
Автопилотът на Tesla за малко да убие Мъск?
Източник: Canva

Разкри се, че през 2015 г. главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск често вслушваше инженерите си, след като прословутата технология за Autopilot на неговата автомобилна компания почти го убила по време на тестови шофирания на няколко пъти. Все пак се спекулира, че в това има пръст и опасното му поведение да се дължи на Упоритостта на Мъск относно това как трябва да бъде изградена технологията.

Информацията идва от новата биография на Уолтър Айзъксън за технологичния магнат, просто озаглавена "Илън Мъск". Съгласно главата за пускането на технологията за подпомагане на водача, Мъск научил от първа ръка, че завой на междущатска магистрала 405 кара автопилота, изхвърлен от избледнелите линии на платното на пътя, да насочва и "почти да влезе в насрешното.

Всеки път, когато това се случеше, Мъск "яростно" нахлуваше в офиса на Tesla и се караше на своите инженери.

"Направете нещо, за да програмирате това правилно", изискваше той многократно, както е цитирано в биографията.

Според Futurism, инженерите на Мъск често подават петиции през годините за включване на това, което е известно като технология за откриване на светлина и обхват или LiDAR.

LiDAR е по същество радар, който използва светлина вместо звук и конкурентите на Tesla, включително Waymo на Google, отдавна го използват, за да помогнат на своите автономни автомобили да "виждат".

Мъск обаче настоява, че колите на Tesla използват само оптични сензори, сравнявайки това с начина, по който хората използват предимно очите си за шофиране.

Освен че за него това е въпрос на произволен принцип, има и въпрос на цена: отказът от LiDAR прави производството по-евтино, според Мъск.

Само началникът на неговия щаб Сам Телър успя да успокои оплакванията на своя главен изпълнителен директор. Той измисли просто решение: пребоядисване на линиите на платното върху тази досадна крива - което, разбира се, всъщност не адресира основния проблем.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ