iPhone 5 и половина "Ес"  4 Виж всички снимки

05.10.2011, 11:14

   
 

Късно вчера най-голямата технологична компания на планетата Apple разочарова милионите си фенове по цял свят, след като не представи така очаквания iPhone 5, а замаза очите на всички с изцепката iPhone 4S - леко подобрена версия на досегашния последен модел на телефона - iPhone 4.

Защо появата на iPhone 4S е разочарование? На първо място защото всички очакваха от Купертино да представят революционно нов продукт, както традицията в случая повелява. А всъщност и журналисти, и акционери - всички гости на официалното представяне вчера, видяха един стар продукт, който са пипнали тук-таме (най-съществената разлика е може би в името), който да изглежда като нов. Голяма част от американските фенове може би са достатъчно тъпи, за да се вържат на този трик и да направят своите предварителни поръчки за 4S (телефонът може да се поръчва предварително от 7 октомври), но не и ние. Потребителят в Европа и Азия отдавна е развил усет за тези неща и знае, че един нов чип и нова камера отдавна не са подобрения, върху които се работи една година, а именно толкова мина откакто бе представен iPhone 4. Да не говорим, че въпросният чип - процесорът A5, не е нищо ново и отдавна бръмчи под капаците на всички iPad2 таблети.

iPhone 4S е разочарование и защото всички слухове и "изтекли" снимки и картинки за нов дизайн се оказаха, поне за момента, пълна измама. 4S по нищо не се различава от "четворката" и дори е направен от същите материали. Толкова за футуристичния дизайн на следващото поколение iPhone.

Значителна крачка от Apple са направили единствено по отношение на производителността. Това е първият iPhone с двуядрен процесор (въпросният А5 чип) и както се оказва - с двуядрена графика, която допринася за в пъти по-бърза работа с 3D приложения. Според информацията, предоставена от самия производител, новият смартфон ще е седем пъти по-бърз от стария, когато става въпрос за игри, и два пъти по-бърз, когато става въпрос за обикновени задачи.

Подобрено е и свързването на iPhone-а с интернет и мобилните мрежи, за което и в машинката са сложени две отделни антени. 4S ще може да осъществява два пъти по-бърза връзка с интернет и да сваля данни с 14,4 Mbps, докато предшественикът му боравеше със скорости от порядъка на 7,2 Mbps. Разбира се, тези скорости зависят най-вече от мобилния оператор, който осигурява услугата.

Макар и подобрена, камерата на новия iPhone не е нещо, което да очарова публиката, а по-скоро задължителна крачка в развитието. Конкурентите на Apple отдавна сложиха 8-мегапикселови камери на своите устройства и заснемането на HD видео с качество от 1080р досега беше мит само за притежателите на iPhone. Към това от "ябълката" са добавили възможност за стабилизиране на изображението и намаляване на шума при снимки в по-тъмни помещения - отново нищо особено спрямо конкуренцията. Може би най-големият плюс на новата камера е нейният CMOS сензор, който е задноосветяван и според Купертино ще предлага 73% повече осветимост на картинката в сравнение с iPhone 4.

Батерията на iPhone 4S също не е кой знае какво, но пък за сметка на това не е по-слаба от тази на предишната версия на телефона, което може би е плюс като имаме предвид новия процесор на устройството, който със сигурност има нужда от повече "ток". От Apple обещават до 8 ч. в режим на разговор за 3G мрежа и до 14 ч. в 2G. Сърфирането в интернет посредством 3G ще ви стопи чертичките за 6 ч. докато, ако ползвате Wi-Fi, това ще се случи за около девет. Най-силната характеристика, що се отнася до издръжливостта на батерията на 4S, е, че смартфонът може да издържи 10 ч. възпроизвеждане на видео и 40 ч., ако само слушате музика.

Големият скок за Apple е системата Siri, която, по думите на компанията, не е проста система за гласови команди, а представлява "интерактивен, интелигентен асистент", който всъщност вниква в семантиката на казаното от притежателя на iPhone 4S. Т.е., не е нужно да зададате команда от типа "Какво е времето днес?", а можете просто да попитате: "Ще ми трябва ли чадър?" и Siri ще ви отговори подобаващо: "Днес май няма да вали." Разбира се, все още не можем да твърдим, че системата е напълно функционална по начина, по който я описват от Apple, но е една обещаваща идея, която ни дава поглед към бъдещето на високите технологии. Аз лично смятам, че докато не направят така, че Siri да разбира български, значи от Купертино нищо реално не са направили.

Това е всичко, приятели. Това е iPhone-ът, за който от месеци хиляди човеци по цял свят тръпнат в очакване, споделят фантастични снимки и клипчета, които в крайна сметка се оказаха толкова далеч от действителността, колкото е и последния епизод на "Междузвездни войни". От Apple представиха не iPhone 5, а iPhone 5 и половина с нов дизайн, нови екстри, революционни характеристики и невиждани до момента възможности, за които ние само можем да мечтаем. Да, ама не. Истината е, че с iPhone 4S, който всъщност бе представен от американската компания, бе запълнена, и то не много кадърно, една пропаст, която зееше между Apple и техните конкуренти от гледна точка на производителност и възможности.

До колко iPhone 4S ще има успех можем само да гадаем. Като имаме предвид масата фанатизирани ябълкопоклонници в САЩ, можем да кажем, че телефончето ще успее, но мен определено не ме спечели с нищо, нито с дизайн, нито с характеристики. Освен Siri нищо ново, за пазара на смартфони в момента, не видях. Не вярвам някой друг да е видял повече в описаните по-горе и на още 100 хиляди места в интернет параметри на iPhone 4S.

Разбира се, още не е късно от Apple да направят изненадващ удар с iPhone 5, който може би съществува някъде в подземията на Купертино, затворен в специална лаборатория, както и може би в джоба на Стив Джобс. Но докато не го видим на бял свят, няма да повярваме за съществуването му. Дотогава можем само да гледаме със съжаление към опашките от хора по цял свят, които се бутат и настъпват, за да си купят новия iPhone 4... така де 4S.

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ