Pro Evolution Soccer 2016 – FIFA-ени вълнения

29.09.2015, 15:00

Или как отново има светлина във футболния тунел на Konami

   
 
Pro Evolution Soccer 2016 – FIFA-ени вълнения

За съжаление на Konami, влакът с продажбите на 20+ милиона копия всяка година отдавна си замина и негов ексклузивен машинист е FIFA на Electronic Arts.

От друга страна, PES има своята приятна ниша, която дава шанс на японския издател просто да полира продукта си, без да се притеснява за неговите продажби. И по-скоро за догонването на FIFA. Както вече отбелязах, онзи влак си замина.

Та, PES 2016 – какво ново? Не много, но за сметка на това малкото ново е качествено. Още миналата година Konami най-накрая върна серията към геймплейното излъчване от PS2 времето, което през 2005 година изкачи популярността на серията почти до нивото на това на FIFA.

1574362

PES 2016 е прецизно изготвена футболна симулация, която все още няма презентацията на FIFA (всъщност, за съжаление, е доста далеч), но от друга страна геймплеят е разкошен.

На терена на PES 2016 се чувстваш фантастично – от неустрашимите (и отчаяни понякога) такъли, към задържането на топката, когато си под преса, до изключително приятното усещане, когато успееш да надхитриш и евентуално матираш защитата на противниковия отбор. Продуктът на японците се усеща като друг братски такъв – Souls/Bloоdborne серията. Подобен живец и удовлетвореност предоставя и тук представената футболна игра, когато ѝ се даде шанс и се играе адекватно.

Най-сериозните подобрения, върху които са работили момичетата и момчетата от PES Productions, са физиката и изкуственият интелект. И двата елемента са от фундаментално значение за всяка футболна симулация и споменатите подобрения са значителни - PES 2016 е по-твърд и по-плътен от всякога, играчите са по-умни, а физиката на топката - още по-реалистична. Стратегическите опции ще зарадват както обикновените потребители, така и футболните хардкор маниаци. Нещо повече – по показателя тактическа дисциплина PES16 е по-добър от FIFA16.

В кратце, футболът на Konami е по-флуиден и жив спрямо предходната версия. Режимите и тяхната дълбочина пък спокойно могат да си ги мерят с тези на FIFA16.

Основните проблеми на играта отново са в нейната презентация – голяма част от отборите не са лицензирани – при това не само имената на клубовете и екипите, но и техните играчи. За щастие, PlayStation версиите предлагат опцията за качване на опционален файл (който, прочее, използвахме още по времето на PS2), чрез който могат да се заменят имената на клубовете, екипите и техните играчи. Предвид вярната аудитория на PES, съм сигурен, че до края на годината PES16 ще предлага много подобна на FIFA лицензирана фиеста. За съжаление на собствениците на Xbox конзолите – Мърсисайдс ред, Барбуков и сие ще присъстват вечно в тяхната версия без право на обжалване.

Графиката е приятна и най-популярните играчи действително приличат на своите реални еквиваленти. От друга страна, по-малко известните (но все пак популярни) понякога изглеждат като изсечени с брадва. В някои случаи не говорим само за различна прическа, но и цвят на кожата. Просто контрастът спрямо Меси, Роналдо и компания е огромен. На терените (и в частност публиката) също им личи, че не са правени само за PS4, Xbox One и PC. PES16 има версия и за PS3 и Xbox 360. Споменатите агитки изглеждат плоски, а някои от детайлите по терена направо си искат PS2-йката.

1574364

Все пак, по време на мачовете от Шампионска лига телевизионното излъчване е далеч по-адекватно и без никакви съмнения спокойно можем да говорим за най-добре изглеждащата PES игра до моментна. Просто все още FIFA(16) предлага видимо по-добра графика и усет за визуалния детайл.

За съжаление, звукът продължава да е най-посредственият елемент при Pro Evolution Soccer – безличен коментар (макар и от светила като Питър Друри и Джим Беглин). И проблемът не е чак толкова в повтарящите се слова, а в (отново) контрастите при интонацията – в две еднакво опасни атаки гласовете на споменатите имена могат да звучат в единия случай все едно е изпуснато положение, с което се печели Световната титла, докато в другия вариант коментарът е все едно на приятелски мач между Бустанци и Крумово Градище.

В крайна сметка обаче, ако геймплеят е най-важният елемент, който търсиш в една футболна игра, то спокойно можеш да се довериш на Pro Evolution Soccer 2016. Говорим за отличен продукт, който се надяваме от следващото си издание да не е ограничаван от старите конзоли на ниво презентация. Проблемът с лицензите, поне при платформите на Sony, можем да сметнем, че ще бъде скоро решен.

1574366

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ