Mortal Kombat X – където бащата разтваря гръдния кош на дъщерята

06.06.2015, 12:59

"Смъртоносна битка" се завръща по-кървава от всякога

   
 
Mortal Kombat X – където бащата разтваря гръдния кош на дъщерята

Към днешна дата Mortal Kombat може би е втората най-популярна бойна серия, изоставаща единствено от Street Fighter на Capcom. Последният МК - Mortal Kombat 9, беше един особено сполучлив опит за завръщане към корените на поредицата.

С появата на новите конзоли PlayStation 4 и Xbox One беше съвсем в реда на нещата Warner да обяви юбилейната десета част на именитата поредица. Която освен за конзолите, си има и що годе адекватна PC версия.

По същество, чистата и свята истина е, че Mortal Kombat X е основно още от същото. Че дори и с леко по-смрадливо изпълнение.

Първо обаче ще споделя позитивите, които не са никак малко.

1515341

Warner, и в частност NetherRealm Studios, успяват за втори пореден път във времена, в които бойният жанр далеч не е сред най-популярните, да изготвят изключително богат като съдържание продукт, който да бъде възприет позитивно не само от хардкорд феновете на поредицата, но и от масовата публика.

Mortal Kombat X се пука по шевовете от съдържание, с чието количество не може да се похвали никоя друга бойна игра.

Не, честно, отделните режими са неизброими.

Онлайн и офлайн опции, единична кампания, правена с ужасно много пари и какво ли още не.

1515342

На ниво анимации, арт и майсторлък, Mortal Kombat продължава да изостава от класическите биткаджийски игри като Street Fighter и Tekken, но десетката сама по себе си се играе чудесно. Добра колизия между бойците, нужен тайминг и като цяло бойна система, с която могат лесно да свикнат новаците и да бъде достатъчно предизвикателна за сериозните фенове на бойните игри.

Нет кодът е значително подобрен спрямо Mortal Kombat 9 и към днешна дата и след няколко пача, MKX се играе като по мед и масло. Разбира се, MK по мое мнение продължава да бъде най-голяма забава, когато приятели са приседнали на удобен диван, а около тях са пръснати количество горещи питиета.

Графиката е зашеметяваща на техническо ниво, въпреки че част от терените и персонажите продължават да изглеждат скучно. Битките се провеждат при изключително плавни 60 кадъра в секунда, докато кът-сцените, които приличат на CG филмче - при 30. Звукът е очаквано "крещящ". Трошене на кокали, викове от всякакво естествоо и адекватна музика – ако имате кофти съседи и разполагате с озвучителна система, то можете да очаквате в някой момент на вратата да почука чичко полицай. Или дори спец части...

1515344

Негативите ми са свързани най-вече с безумно скъпата като реализация единична кампания и меко казано безумните фаталитита.

С бюджета, който е пръснал Warner за кампанията, могат да бъдат изхранени хиляди семейства в Бангладеш и си личи. Кът-сцените в чисто технически план предоставят една от най-впечатляващите визии за рендър в реално време. Осветление, пушеци, iq – има вероятност множество играчи да си помислят, че гледат CG откъс.

1515346

И всичко хубаво се изчерпва с визията на споменатите кът-сцени. Историята все едно е написана от Гошко цигането от съседния клас, който трябва да е в 9, но все още е 5 клас. Сценарият от друга страна – от брата на Гошко. А и моментът, в който преди 10 минути в мултиплейър с Джони Кейдж буквално си разкъсал наполовина дъщеря си Каси Кейдж, да гледаш как въпросният хубавец я въвежда "в живота", е като поезия от Радо Шишарката.

Толкова скъпо като продукция изпълнение и толкова евтина история, сценарий и режисура говорят за едно особено шизофренично изпълнение на кампанията. Контрастите между отделните елементи, които изграждат последната, са болезнени.

1515345

Стигаме и до запазената марка на Mortal Kombat – фаталитата. Въпреки бутафорната им природа, предвид значителните визуални подобрения, някои от фаталните завършеци просто изглеждат гнусно. Не знам на какви наркотици за били Ед Бун и компания, но не е трябвало да ги вземат по време на оперативките, в които са определяли какви ще бъдат фаталитата на отделните бойци. То не са черва, които излизат през устата, но не са снимки във Facebook с изкъртени челюсти, то не са разкъсвания и изпочупвания от всякакво естество. Наистина нямам идея как MKX е единствено с 18+ рейтинг. По мое мнение в сегашния ѝ вариант играта трябва да е с рейтинга, който се дава на порно продукции (само за възрастни).

И, да – дръжте далеч новия Mortal Kombat от децата си.

Абстрахирайки се от последните два елемента, Mortal Kombat X е страхотен пакет за феновете на поредицата и бойните игри като цяло. Не ми се понрави и частта, в която Warner искат финикийски знаци от играчите за услуга като лесно изпълнение на фаталитата и като цяло неща, които принципно е добре просто да са си част от общия пакет и да не се продават. Но дори този минус, съпоставен с всички хубави неща, които предлага юбилейната част на най-кървавата поредица, не може да развали финалното позитивно излъчване на десетката.

Като фен на MK от оригиналната част, не мога да си кривя душата, съм по-скоро разочарован, но от друга страна Mortal Kombat X е биткаджийската игра, която трябва да притежаваш през 2015 година. А и нека не забравяме, че Mortal Kombat не е като FIFA серията – с издание всяка година. Тоест, с МКX ще имаш продукт, с който ще се забавляваш поне 2-3 години.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ