6 начина за производство на енергия без нефт и газ

01.06.2020, 09:30

Бъдещето е тук!

   
 
6 начина за производство на енергия без нефт и газ

Според експерти до 2100 г. дялът на петрола в енергийната индустрия ще бъде изключително малък, а други енергийни източници ще заемат мястото му. Надяваме се това наистина да стане и в сравнително близкото бъдеще, Земята да стане по-добро място за живеене!

Ето кои са алтернативите:

Слънчева енергия

2230559

Всяка година се генерира все повече и повече слънчева енергия и според прогнозите до 2050 г. 20-25% от нуждите на човечеството от електроенергия могат да бъдат задоволени от слънчевата енергия. Близкият изток дава голям принос за развитието на индустрията за слънчева енергия. Така например през 2017 г. правителството на Дубай обяви увеличение на капацитета на най-голямата соларна централа - Соларният парк Мохамед Ибн Рашид Ал Мактум.

Вятърна енергия

2230560

Сега вятърните централи генерират 2,5% от световната електроенергия, докато в Дания 39% от енергията се генерира от вятърни генератори. Това е обещаваща индустрия, но изключително непредсказуема: например през 2017 г. в Европа в Европа се генерира над една четвърт от необходимата енергия на ден поради мощни урагани, което никога досега не се е случвало.

Атомна електроцентрала

Атомните централи генерират 11% от световната електроенергия и всяка година този дял само ще се увеличава. В допълнение, те се считат за безопасен енергиен ресурс поради малкото количество въглерод, което отделят в атмосферата дори при висока мощност.

2230557

Биоенергия

Често при производството на енергия се използва "органично биогориво" като чипове, дървесни пелети, водород, биогаз и биодизел. Този вид производство на енергия е особено обещаващ през последните години, тъй като въпросът за рециклирането на органични отпадъци често се повдига от екологичните организации.

2230558

Интелигентни мрежи

Развитието на енергията се състои в прехода не само към алтернативни източници на енергия, но и към напълно нова система за организиране на разпределението на енергия. Системата за интелигентни мрежи е проектирана да разпределя и съхранява енергия и да управлява натоварвания въз основа на ефективността на потребителите на енергия. Както е планирано, свързването към такава система е толкова лесно, колкото свързването към Интернет, а резултатът ще бъде по-евтината енергия. В Русия например EnergyNet работи в тази посока.

Съхранение на енергия

Въпросът за съхранението на енергия стана по-актуален напоследък, тъй като нарастващият дял на производството на енергия зависи от периодичните природни фактори: слънцето и вятъра. Вече се казва, че енергията може да се съхранява като сгъстен въздух, който се изпомпва под налягане в специални подземни резервоари. Може би в бъдеще енергията ще се съхранява като въздух, охладен до течно състояние.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ