10 изобретения, които винаги ще искаме да подобрим 5

12.11.2014, 14:27

В търсене на съвършенството...

   
 
10 изобретения, които винаги ще искаме да подобрим

Човек винаги е търсел съвършенството. Имайки предвид това, всяко човешко изобретение е претърпяло няколко промени, докато се достигне желаното ниво. Въпреки това в много от изобретенията по света, все още могат да се срещнат недомислици. Предлагаме ви подобрения на няколко неща, които имат приложения в настоящето.

1. Календарът

1433792

От векове цивилизациите се опитват да променят календара. В наши дни поредната промяна в него е измислянето на Световния календар. Одобрен е от ООН, като в него се запазват 12-те месеца. Промяната е в това, че вместо да има седем месеца по 31 дни, те са намалени на четири – януари, април, юни и октомври. По този начин се получават 364 дни в годината, като последният ден в годината е 30 декември. Вместо 31 декември, завършващият ден за годината ще се казва Световен ден.

 

2. Кръстовището

 1433793

Дизайнерът от Южна Корея – Джае Мин Лин иска да приложи нова концепция за подобряването на ефективността на пешеходните пътеки. Според него, когато хората пресичат улицата, те следват пешеходната пътека, като в края ѝ се отклоняват наляво или надясно, в зависимост от посоката, в която се движат. Това е опасно, както за пешеходеца, така и за шофьорите. Идеята на Лим е да се промени формата на пътеката, като тя се изрисува, като арка, което позволява на участниците в движението, да са на безопасно разстояние един от друг.
Чакайки на червен светофар, пешеходците могат да се насладят на новата светлинна сигнализация на кръстовището.

 


3. Ципът

За да използваме ципа са ни нужни две ръце. Често за възрастните хора, както и за хората с увреждания, това е непосилна задача. Търсейки разрешение на този проблем, Скот Пиърс изобретява MagZip. Това се случва, докато той се опитва да намери начин да помогне на член от семейството му, страдащ от миотонична дистрофия. Неговият цип се състои от блокиращ механизъм, направен от силни магнитни полета, които съединяват двете части на ципа. Той е достатъчно устойчив, за да може ципът да се движи свободно отдолу нагоре, като това действие се извършва с една ръка. Днес продуктите на Скот Питърс намират приложение във всякакви спортове.

4. Картонена кутия

Крис Коро и Хенри Уонг от училището по инженерство Албър Неркен, описват популярната картонена кутия като "разточителство, което е трудно да се отвори и да се опакова." Опитвайки се да разрешат този проблем, те създават алтернативна кутия, която наричат "Кутия за бързо опаковане." В нея има по-малко картон в сравнение с останалите кутии. Няма нужда от лента, която да прикрепя кутията, за да не се отвори, като това прави кутията екологично чиста. Сглобява се с това, което създателите ѝ наричат шаблон на картона. Дизайнът позволява кутията да се ползва повторно.

 

5. Пожарният хидрант

1433788
Пожарните хидранти всъщност не са особено надеждни. След 15 години вярна служба, пенсионираният пожарникар Джордж Сигелакис подобрява материалите, от които е направен хидранта. В неговия модел използва неръждаема стомана и сферографитен чугун. Според него ще издържи около 200 години. Друго подобрение в конструкцията на хидранта е това, че децата няма да могат да го отварят с обикновен гаечен ключ в летните жеги, за да се охлаждат с водата течаща от него. Изобретението може да бъде намерено в 11 държави по света.

6. Тоалетната 

1433790

Проблемите с тоалетните по света са най-различни, като най-прозаичният от тях е липсата на течаща вода и разходите свързани с това. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс провежда конкурс, според който тоалетната не трябва да разчита на водопровода, канализацията или електрическите връзки. Идеята е ако е възможно, да се печелят пари от него.

Инженерите от Caltech успяват да създадат печелившата тоалетна. Тя използва слънчева енергия, която тече в електрохимичен реактор. Така човешките отпадъци се ограничават до водород и тор. След това водородът се съхранява в горивни клетки, които могат да се ползват за производство на електроенергия. Почистването на тоалетната става като се използва пречистена дъждовна вода.

7. Светофарът


1433789

200 милиона души по цял свят не правят разлика между червеното и зеленото. Според някои хора именно заради това, може би тези два цвята не са най-добрият избор за управление на движението по пътищата. Дизайнерите Джи-Юн Ким, Сун Юнг и Хван-Джу Джеонт са измислили алтернатива. Вместо да променят цветовете на сфетофарите, могат да променят формите за сигнализация. Вместо трите кръга, те предлагат червеното да бъде в триъгълник, жълтото в кръг и зеленото да е с форма на квадрат. По този начин хората, които не разпознават цветовете, могат да запомнят формите им и така да се ориентират със светофарните уредби.

8. Хапчета в бутилка

 1433791

Хапчетата в бутилка предизвикват доста трудности при ползването им. Възрастните хора не могат да ги отварят. На различните езици преводът на етикетите е сбъркан, като думата на английски за едно, съотвества с испанската за единайсет. Сами се сещате до какво може да доведе това.
Джулия Манчик предлага бутилката да бъде заместена с плоска пластмасова опаковка, в която да се съхраняват хапчетата. Информацията е ясно представена, върху плосък етикет от едната страна на кутията. Голямото предимство е, че контейнерът с хапчетата е магнитен и по този начин няма как да не затворите кутията и да изпаднат хапчета от нея.

9. Знакът стоп

Според милиардера Гари Лаудер, хората губят ценно време, прекарано в спазване на знака стоп. Идеята му е на кръстовища, на които няма светофарни уредби, да се поставят различни знаци, които да се редуват. За да разберете идеята му изгледайте клипчето.

  

10. Бебешката бутилка

Индустриалният дизайнер Даниел Уейл е започнал свое изследване свързано с бебешките бутилки. През 50-те години бутилките съответствали на класическата бутилка на Кока кола от 250мл. Отличителното е, че тогава, за да се пие и от двете бутилки е бил нужен 35-градусов наклон към устата на човека/бебето. През 80-те години гърлото на детската бутилка е разширено и бутилката прилича на кен за бира, като ъгълът, от който са принудени да пият децата се увеличава до 50 градуса. През 2000 г. ъгълът нараства до 65 градуса, като бутилката започва да прилича на буркан от фъстъчено масло. Това предизвиква редица дискомфортни ситуации за бебетата. Имайки тази ценна информация, Уейл прави завръщане във времето, с нова форма, като връща на мода 35-градусовата бутилка, за максимално удобство при храненето на бебетата.

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ