Южен Судан - къде е на картата?

25.08.2011, 16:51

   
 
Южен Судан - къде е на картата?

През 1955 г. започва първата гражданска война за независимост в Южен Судан. Военните действия продължават 17 години, през които стотици хиляди са убити, изгубени или прокудени от територията на суданската държава. През 1971 г. е създадено първото обединено сепаратистко движение - Движение за освобождението на Южен Судан(SSLM). Година по-късно е подписан мирен договор в Адис Абеба, който определя границите на автономния регион Южен Судан, в границите на Судан.

През 1983 г. ужасът започва наново. Президентът на Судан Гаафар Нимейри обявява страната за Ислямски регион. На 5 юни същата година договорът от Адис Абеба е нарушен и автономността на Южен Судан, където по-голямата част от населението не изповядва исляма, е отнета. Като директен отговор на това потъкване на човешките права на жителите на Южен Судан е създадена Движението/армия за освобождение на народа на Судан(SPLA/M). Въоръженият конфликт е неизбежен и така се стига до втората гражданска война в Судан. Войната продължава 22 години и е най-дългата гражданска война в историята на африканския континент.

По време на първата война 500 хиляди судански жители заплащат с живота си. Два милиона са жертвите на престрелките, глада и болестите по време на втората война. Почти тройно са хората загубили своя дом общо за двата конфликта. Една черна статистика, която е тъжно близко до тази от Втората световна война.

През 2005 г. боевете в Судан спират. Подписано е всестранно мирно споразумение, с което е създадено автономно правителство на Южен Судан. Това споразумение изтече на 9 юли 2011 г., когато Южен Судан най-сетне обяви своята независимост. Пет дни по-късно държавата бе приета в Общество на обединените нации и стана неговият 139-ти член, а на 28 юли Южен Судан стана 54-тата държава в рамките на Африканския съюз.

Независимост извоювана с много кръв. Независимост, която обаче прекроява облика на Света и изсича завинаги границите на Южен Судан върху географската карта, или поне така трябваше да бъде.

Днес на 25 август 2011 г. - 47 дни след независимостта на Южен Судан, държавата все още не фигурира в интернет картите - тези, които се обновяват най-бързо и най-лесно, за тези на хартия и дума не може да става. Нито Google Maps, нито картите на Bing, Yahoo или Mapquest са отразили промяната в политическия географски облик на Африка.

Отговорните за това наглед дребно дорисуване си подхвърлят топката и не искат или не са способни да обяснят, защо два месеца и половина след като Южен Судан получи своята независимост, тази, градена върху костите на милиони, държава все още не фигурира на картата. Въпросът е още по-актуален като се има предвид, че Google Maps прекръсти "Зеленият" площад в Триполи на "Площад на мъчениците" само часове след като либийските бунтовници превзеха столицата на страната си.

Може би независимостта на Южен Судан е твърде скучна за Google и компания, за да забележат, че на планетата Земя има нова държава - държава, която е близо шест пъти по-голяма от нашата България, например. Явно съвременните картографи, които не чертаят на пергамент, а скролират по екрана на компютъра, не са обърнали внимание на факта, че "Пук!" и на картата има нова страна. Или това, или тези граници чертани с кръв и барут в продължение на над 30 години не се виждат от големите, модерни сателити, с които хакерчетата на Microsoft, Yahoo и Google наблюдават света.

"Все едно нищо не се е случило" - думи на бежанеца Танза Мабусу от Южен Судан, който от 1991г. живее и работи като журналист във Вашингтон, САЩ. "Всеки ден гледам Google Maps и съм много, много объркан, защото не мога да разбера причината моята родина да не е на техните карти."

Очевидно пред народа на Южен Судан седи още една битка - тази за признание. На хартия всичко е лесно, но да изградиш имидж и да покажеш на света, че съществуваш е изключително трудно, особено, ако си прохождаща държава от африканския континент. Тук обаче войната се води без куршуми и автомати, а с гласове и писма.

Преди седмица Мабусу създава онлайн петиция, с която призовава своите сънародници и всички съпричастни към съдбата на Южен Судан, да обединят подписи под документ, който да събуди техно-картографите със звучен плесник. Южен Судан е независим, ние го знаем, вие го знаете, те го знаят. Време е всички да го видим на картата и, за да се случи това, не е нужно да страдат и умират хора.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ