Шокиращи факти за замърсяването в Камчатка, което умори стотици животни

05.10.2020, 09:00

И много въздействащи снимки!

   
 
Шокиращи факти за замърсяването в Камчатка, което умори стотици животни

На 2 октомври журналистът Юрий Дуд публикува публикация, в която говори за замърсяването на океана в Камчатка. Той цитира думите на местния сърфист Антон Морозов, който каза, че "вече месец от реката се излива отрова, която убива всичко наоколо". Проблемът привлече вниманието на много хора. Потребители в социалните мрежи започнаха да публикуват публикации с призиви за спасяване на животни и хаштаг "I / We are Kamchatka". 

Местните жители започнаха да се оплакват от замърсяването на водата още през септември. Сърфистите от плажа Халактирски, намиращ се недалеч от Петропавловск-Камчатски, забелязаха, че след плуване очите им се подуват и зачервяват, зрението им се влошава, получават болки в гърлото и температурата им се повишава. В края на месеца има съобщения за промяна в цвета на водата и изхвърляне на мъртви морски животни като тюлени, морски звезди, октоподи, риби и други.

2250731

Експертите вече са взели проби от водата, в които е открито превишение на съдържанието на петролни продукти 3,6 пъти и на феноли - 2,5 пъти. Все още не е ясно какъв е източникът на замърсяването.

Василий Яблоков, ръководител на климатичния проект за Грийнпийс в Русия, нарича инцидента екологична катастрофа. Говорейки за причините за инцидента, той не изключва версията с разлив на петрол, но смята, че става дума по-скоро за ефекта на друг токсин.

В Камчатка е образувано административно дело заради замърсяване на околната среда и масова смърт на животни.

2250730

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ