Храни, които можеш да консумираш след като им изтече срокът на годност

09.01.2020, 09:00

Гениално!

   
 
Храни, които можеш да консумираш след като им изтече срокът на годност

Може да те мързи да ходиш често до магазина, може да искаш да живееш в бункер в изолация от околния свят или просто не искаш да изхвърляш храна, която е годна за консумация. Каквато и да е причината, хубаво е да се информираш кои храни могат да се консумират и след срока на годност, обозначен на опаковката.

Бисквити

Те много трудно се развалят, почти е невъзможно. Можеш спокойно да си похапваш бисквитки дори седмици след изтичането на срока. Е, няма да са хрупкави като преди, но някои хора пък ги обичат поомекнали.

Хляб

Хлябът може да се съхранява не от 3 до 5 дни, а от 3 до 5 седмици. Но с едно важно условие: във фризера. Можеш да заредиш целия фризер с хляб, да го извадиш според нуждите и да го загрееш.

Мляко

Докато не е започнало да мирише странно и да рецитира стихотворения, можеш спокойно да си го пиеш.

Паста

Само глупак хвърля пакетираните макаронени изделия, според датата, написана на опаковката! Умният човек чака поне още една година и едва след това хвърля макароните.

Консервирани храни

Основното при съхраняването на консерви е да не ги преобръщаш. Ако забележиш че консервираните храни са смачкани, изхвърли ги. Но ако консервираните храни се съхраняват в хладно помещение, те могат да се консумират без неприятни последици и десетилетие след срока на годност! (Като цяло, идеална храна за бункер.)

Кисели краставички, домати, туршии

Всичко в марината и в затворен буркан може да се съхранява няколко години. Особено в студена стая. Ако нямаш отделна студена стая, няма значение, хладилникът също е подходящ.

Яйца

Отново, яйцата са безопасни в хладилника. Те могат да се консумират дори 3 седмици след срока на годност. Но внимавай! Ако след счупване яйцето излъчва неприятна миризма, то трябва незабавно да се изхвърли. Ако готвиш с по-дълго престояло яйце, не го шибвай директно в манджата, а в отделна купичка. Първо го помириши, за да си сигурен, че става.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ