Хикикомори - хората, които живеят в изолация още преди пандемията

05.05.2020, 09:00

Но каква е причината?

   
 
Хикикомори - хората, които живеят в изолация още преди пандемията

Сега всички страдат от факта, че не могат да излязат на разходка из града или да седнат в бар с приятели, но има хора, за които животът в изолация е норма. Наричат себе си хикикомори, а самият термин се появява в Япония през 70-те години.

Хикикомори (хики - кратко) са хора, които доброволно се изолират от обществото и всички видове комуникация, включително с роднини и приятели. В същото време те не работят и живеят от парите на членовете на семейството. Истински хикикомори може да се нарече човек, който прекарва поне 6 месеца подред у дома. Обикновено такава изолация започва постепенно: човек напуска къщата все по-рядко и по-рядко, а след това се превръща в затворник.

Защо хикикомори са заключени у дома?

Има няколко причини:

• Психични разстройства

Това може да бъде депресия, шизофрения, тревожност, посттравматично, обсесивно-компулсивно разстройство или друго заболяване. Психичните разстройства се наблюдават при около половината хикикомори.

• Аутизъм

Около 30% от хикикоморите имат нарушение от аутистичния спектър. В повечето случаи състоянието е диагностицирано в зряла възраст, така че много такива хора първоначално посещават училище, но по-късно разбрират, че не могат да работят поради диагнозата си.

2226973

• Култура

Япония, където има около милион хикикомори, е развита страна с високи заплати, затова родителите могат да издържат децата си почти безкрайно. А децата разбират, че не могат да работят и просто седят у дома. Освен това японските родители са много снизходителни към децата си и затварят очите си за проблемите и просто не забелязват, че нещо не е наред със сина или дъщеря им.

В Япония има около милион хикикомори, но те се срещат в други страни, например в Русия. Ето няколко цитата от руснаци, които стават хикикомори:

• "Цял живот съм загубеняк, тормозен съм в училище, никога не съм имал приятели. По-добре е да сте сами, защото никой не може да ви нарани. Не съм излизал от къщата си повече от година."

• "Някои от тях живеят от обезщетения за инвалидност - има физически нездравословни хора сред хикикомори. Някои от тях живеят на гърбовете на родителите си, други работят чрез интернет. За руските отшелници е по-трудно да оцелеят от японците, тъй като държавата предлага нисък жизнен стандарт, ниски заплати, което не позволява на родителите да издържат децата си дълго време ."•

2226972

"Седя вкъщи повече от 3 години. Лично аз отделям само 400 рубли (около 10 лв) на месец за себе си. Отделно от този разход са сметката за интернет и храна за домашни любимци. Не купувам нови дрехи, не ходя на лекари, дори не сменям пломбите в зъбите си."

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ