Футболен дебют на 61 години

03.09.2011, 10:38

   
 
Футболен дебют на 61 години

Когато рецесията принуждава Алан Мур да напусне работата си в строителството, с която се занимава 37 години, той избира да започне нова кариера. Но на едно доста неочаквано място - колежанския футбол. Избира да играе като нападател и удря всички останали в земята.

Именно в днешния съботен ден Мур ще направи официалния си дебют за отбора на Faulkner University, Алабама. За първата си публична спортна изява 61-годишният американец е извикал собствена агитка - четири от общо петте си внуци. Пред агенция Ройтерс Мур с гордост споделил, че знае как да играе футбол и затова е решил да го направи, макар и на тази възраст.

Разбира се, тази увереност на Алан не е съвсем случайна. През 1968 г. нашият герой е бил част от формацията на Holmes Community College в Мисисипи. Там е бил всеобщ любимец, а собствената му майка е била най-върлата му фенка (добре, че са майките, за да виждат истинските ни качества). Само година по-късно обаче спортната кариера на Мур приключва незаслужено заради войната във Виетнам, а ентусиазмът на младите доброволци, сред които е и Алан, бързо е охладен. Той и негов приятел прекарват десет месеца в бункер като приятелят на Мур е ранен и впоследствие - парализиран. По-късно късметлиите се прибират по домовете си, а Алан започва да работи, за да изхранва семейството си. Спортната му мечта остава далеч в спомените му, или в неподозираното му бъдеще.

То идва през 2009 г., когато Алан е съкратен. Веднага се насочва към футбола без да има подкрепата на близките си хора, които гледат с усмивка на сериозните му намерения. Уменията, които показва обаче, предизвикват интерес в три колежански отбора. Избира този на Faulkner University, защото му предлагат и малка стипендия. Отивайки там, Алан Мур решава да се посвети на децата и да им покаже, че когато си мотивиран, можеш да постигнеш мечтите си. Сега той ги учи на футбол, а те - как да пише смс-и с два пръста.

Каква е поуката от тази история: ако например вие сте бил млада надежда на футболния тим на Съединение, а днес се занимавате с нещо коренно различно, не се отчайвайте. Може би все още някъде във вас тлеят въглените на истинския талант. И само от вас зависи кога и как ще ги разпалите.

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ