
Почина италианскияит химик, наричан "бащата на Нутела" заради помощта за създаването на изключително популярната мазнина с шоколад и лешници.
Франческо Ривела почина в петък, Свети Валентин, на 97 години.
Той е роден в Барбареско, в Пиемонт, Северна Италия и получава диплома по броматологична химия в Торино.
През 1952 г., на 25-годишна възраст, той започва работа в кабинета по химия на Ferrero в близката Алба, където се раждат някои от най-емблематичните продукти на марката, включително Kinder, Ferrero Rocher и разбира се Nutella.
Франческо, признат за ролята си в създаването на последния, беше част от екип, който изследваше суровините, смесваше ги, рафинираше ги и ги опитваше на вкус, за да разработи нови продукти. Той се издига до позицията на старши мениджър и става дясната ръка на основателя Микеле Фереро.
Журналистът Джиджи Падовани отбеляза в книгата си Mondo Nutella, че дуото е пътувало по света в търсене на сладкиши, като целта е "не да ги копира, а да ги подобри". Франческо също беше приятел на италианско-еврейския писател, химик и оцелял от Холокоста Примо Леви.
Потребителите на социалните медии изразиха дълбока скръб за кончината на г-н Ривела и отдадоха искрена почит, отбелязвайки създаването на продукт, който милиони са вкусили и се наслаждавали.
Франческо Ривела почина в петък, Свети Валентин, на 97 години.
Той е роден в Барбареско, в Пиемонт, Северна Италия и получава диплома по броматологична химия в Торино.
През 1952 г., на 25-годишна възраст, той започва работа в кабинета по химия на Ferrero в близката Алба, където се раждат някои от най-емблематичните продукти на марката, включително Kinder, Ferrero Rocher и разбира се Nutella.
Франческо, признат за ролята си в създаването на течния шоколад, беше част от екип, който изследваше суровините, смесваше ги, рафинираше ги и ги опитваше на вкус, за да разработи нови продукти. Той се издига до позицията на старши мениджър и става дясната ръка на основателя Микеле Фереро.
Журналистът Джиджи Падовани отбеляза в книгата си Mondo Nutella, че дуото е пътувало по света в търсене на сладкиши, като целта е "не да ги копира, а да ги подобри". Франческо също беше приятел на италианско-еврейския писател, химик и оцелял от Холокоста Примо Леви.
Потребителите на социалните медии изразиха дълбока скръб за кончината на г-н Ривела и отдадоха искрена почит, отбелязвайки създаването на продукт, който милиони са вкусили и се наслаждавали.