Филмът "Дякон Левски" промени света из основи - българите не забелязаха!

23.02.2015, 14:40

Още една тъпа статия си прави реклама на гърба на култовата лента...

   
 
Филмът "Дякон Левски" промени света из основи - българите не забелязаха!

Миналата седмица в място с локално значение се случи събитие от световна величина - В НДК се състоя премиерата на дългоочаквания филм за Апостола на свободата, носещ лаконичното, но дълбоко философско заглавие "Дякон Левски". И макар привикналата към бойни отровни вещества и други опиати българска публика да не успя да оцени достойнствата на историческата сага, тя буквално взриви световната филмова общност като дни след взрива аварийни екипи на Гражданска защита и Министерство на отбраната все още вадят оцелели от останките на киносалоните по целия свят...

Всъщност освен че показа необходимостта от създаването на повече български филми на историческа тематика, с премиерата на "Дякон Левски" се случиха и някои далеч по-знакови събития от глобален мащаб, останали незабелязани от ретроградните българи, които за разлика от всеки друг народ на земята, все още продължаваме да ходим до тоалетна. Този перисталтичен порок на българския народ беше и главната причина да не разберем какви международнозначими процеси отключи почти четиричасовата сага на Максим Генчев. А именно...

- Според слуховете самият Чък Норис е молил на колене да получи роля като статист в бъдещия филм на Максим Генчев. Режисьорът му е отказал с думите: "Само един Максим Генчев може да участва във филм на Максим Генчев". Чък Норис си тръгнал разплакан.

- Обиден на българския народ, режисьорът Максим Генчев напуска Земята и се установява на Марс, където започва работа по епичното продължение на "Марсиански атаки", финансирано от местни патриотични фондации и марсиански лекар на гурбет в Дубай.

- Филмът "Дякон Левски" тръгва на трансгалактическо турне, в което като жест към публиката всичките 6 часа филмов материал ще бъдат показани наведнъж само срещу 10 лева вход. Пистолетът и куршумите не влизат в цената.

- Техниката на забавения каданс, използвана във филма "Дякон Левски", измества по популярност ефектите от "Матрицата" и заслужено влиза в учебниците по режисура.

- Със специална резолюция от ООН обявяват, че отделни части от филма ще бъдат спускани със самолети като хуманитарна помощ за страните от третия свят, за да могат бедстващите им жители да се убедят с очите си, че има нещо по-лошо от глада.

- Въпреки че е зает със снимките на "Марсиански атаки" 2, Максим Генчев намери време да се номинира за "Оскар" като най-добър режисьор, най-добър продуцент, най-добри мъжка и женска роля едновременно, както и за един куп други категории, създадени специално за него.

- Развълнуван от видяното в "Дякон Левски", Франсис Форд Копола се записва на уроци по режисура при Максим Генчев. Показвайки се като добър ученик, българският му учител му позволява да казва "екшън" преди началото на поредните снимки.

- Въпреки очакванията, самономиниралият се българин не печели нито един "Оскар" на церемонията през 2016 г. Отдавайки това на факта, че журито явно е ходило да пуши в антрето, Максим Генчев основава наградата "Максим Генчев", която ежегодно се присъжда за цялостен принос в киното и театъра на... Максим Генчев.

- След задълбочен етимологичен анализ на Дяконовия завет "Да ти е*а майката", литературоведи от цялата страна единодушно се съгласиха, че името на Ботевото стихотворение "Майце си", трябва да бъде сменено с далеч по-достоверното от историческа гледна точка - "На майце си..."

- Български спортни журналисти, интересуващи се живо от личността на режисьора, пътуват до Армения за да зададат на радио "Ереван" въпросът, колко вдига Максим Генчев от лежанка. Радиото отговаря: "200... кръвно".

- В знак на признателност към отделеното в "Дякон Левски" ефирно време за тайните общества по българските земи, масоните по света обявяват, че сменят името си на "Велика МаКсонска ложа". За велик майстор, единодушно е избран М. Генчев.

________________________________

Бележка под черта:

Изброените тук събития са само една малка част от взривоопасната верижна реакция, отприщила се след премиерата на злочестия филм. Авторът на настоящия материал, както и мнозина други коментиращи нито е гледал, нито мисли да извърши подобен самоубийствен атентат срещу психиката си ("трейлърът е достатъчно красноречив" - си мисли той), но това не му пречи по стара българска традиция да интерполира събраната оттук-оттам информация в единен и добре напоен с хейтърска лексика продукт. Все пак някои действия на лица, пряко замесени със създаването на лентата, не могат да останат незабелязани. Това е и причината, която обяснява появата на подобен род материали, осмиващи не толкова качествата на филма, колкото липсата на човешки такива у автора, неспособен достойно да приеме слабата оценка, написана му от публиката. Все пак, както би се изразил Дяконът в подобен случай: "Ние сме във филма и филмът си е в нас", след което би пуснал една звучна и цветуща и би продължил по пътя си към вечността...

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ