Филмови герои, които са за затвора

   
 
Филмови герои, които са за затвора

Филмовите герои по принцип вършат неща, които ние не можем. Именно затова гледаме филми. Те летят, пътуват назад във времето, яздят дракони, дори спят с Меган Фокс и много често междувременно престъпват закона. Понякога дори героят разбива на пух и прах всички правила, само защото е напълно сигурен, че ще му се размине след това. Точно заради това се замислихме кои герои трябва веднага да се озоват зад решетките, ако ръката на закона наистина може да достига всички. Няма да се занимаваме обаче с образи, които са нарушили закона по очевиден начин и след това са били подгонени от орди ченгета. Не, ще се занимаем с персонажи, които са направили нещо нередно, а след това никой дори не си е направил труда да звънне в полицията. Ако някой от нас простосмъртните направи някое от тези неща, със сигурност ще се сдобие веднага с раирана пижамка и симпатично гюле, закачено за лявото краче. На тези четири героя обаче не им се налага да се притесняват за съдии и прокурори, защото по някакъв начин са се измъкнали и не са понесли никаква отговорност за делата си.

Джон Хамънд от "Джурасик Парк"

 Според трактовката на Майкъл Крайтън, автор на романа "Юрски парк" (познат повече като "Джурасик Парк") и станал основа за едноименния филм, е напълно нормално да си купиш частен остров и да започнеш мащабни експерименти с клониране на съмнителни животински видове, като главната ти цел е в крайна сметка да заселиш въпросния остров от край до край с динозаври. Нека да дадем по-пълно определение на динозавър, за да илюстрираме по-добре ситуацията – динозавър е огромен и кръвожаден гущер с остри зъби и лошо възпитание, който не е атракцион в някакъв увеселителен парк, а възнамерява да изяде човечеството. Така де – ако това наистина се случи и такъв остров има, колко ли правителства ще искат да си поговорят с г-н Джон Хамънд и след това да обсипят малкият му парк с бойни глави? Неговата лична съдба също няма да е по-приятна – затвор, а може би и по-лошо, побъркания старец си развъжда чудовища все пак. Как мислите, дали полицаите ще са съгласни да си построите люпилня за дракони в задния двор?

д-р Браун от "Завръщане в бъдещето"

Всички обичаме доктор Браун. Той е умен и смахнат и е готов винаги да помогне на приятел, особено ако заедно пътуват във времето, за да осъществят срещата на родителите на приятеля, без която той не би се родил.  Малко сложно наистина, д-р Браун е винаги готов да помогне в нужда. В истинския живот обаче той вероятно би изгнил в тъмна и мрачна килия без прозорец. Нека погледнем фактите безпристрастно – най-напред пичът експериментира свободно с плутоний, което, от където и да го погледнем, е риск за националната сигурност. Няма съдя, който да пропусне с лека ръка факта, че някакъв побъркан чичко майстори Бог знае какво точно в гаража си и използва бая плутоний, не стига това, ами въпросният тежък метал му е доставен от някакви си печени терористи в Либия. Е, представете си го само, за нула време къщата на симпатичния д-р Браун ще е обградена от армия специални части, хеликоптери и господа в жълти защитни костюми, а рошавият учен ще е с черна качулка на главата и кубинка 50ти номер на врата. Освен това куките със сигурност ще задават въпроси и около отношенията между доктора и младия му приятел Марти, така де – някакъв възрастен мъж с връзки с либийски терористи и хладилник, пълен с радиоактивни елементи, се затваря непрекъснато с младо момче в гаража си, малко е съмнително, нали? И накрая самият доктор признава, че невинните му експерименти могат да унищожат вселената и да прекъснат пространствено-времевия поток. И това ако не е потенциален супер злодей.

 

Едуард Кълън от .... да, да от "Здрач"

Най-голямото злодеяние, направено от продукцията "Здрач", е това, че тя убеди цяло поколение момиченца (добре де, жени от всякакви възрастови групи), че сагата между Едуард и Бела и истинска любовна история. Е, драги дами, не е! Какви са фактите обаче - Еди е стогодишен вампир, който лапва по гимназистка и започва да я преследва като Светата инквизиция. Той заблуждава всички, дебне я в тъмното, дори влиза с взлом в саята ѝ, когато си иска. Е, това нормално ли е? Само дотук Еди има за какво да си говори с полицията, а още сме стигнали до факта, че Едуард пие кръв и има огромно желание да изяде Бела ("да, ама не я яде" - ще кажете вие, "почакайте и ще видите" – казваме ние). Тези неща няма как да бъдат пропуснати от властите. Той е вманиачен преследвач на млада жена, воайорства и превръща живота ѝ във сапунена опера на ужасите. Още по-нелепо е, че бащата на Бела е коскоджамити шериф. В реалния живот той и неговите колеги веднага биха надушили какво е положението и биха показали на едновековния любовчия какво е истинското значение на полицейско насилие. Всъщност таткото може поне да е щастлив, че щерката му не си ляга с местна глутница върколаци, поне това е облекчение. И все пак, не заслужава ли Едуард поне една ограничителна заповед.

Люк Скайуокър от "Междузвездни войни"

Люк Скайуокър е терорист – това е положението. Отричайте колко си искате, но дълбоко в себе си знаете, че е така. Целият съюз на бунтовниците е голяма терористична мрежа, създадена с едничката цел да направи преврат и да вземе властта от Империята на всяка цена. Изпращат горкия Ботан на самоубийствена разузнавателна мисия, отвличат важни представители на Империята, дори са отговорни за атентата срещу Звездата на смъртта и то не веднъж, а два пъти, което води до смъртта на хиляди и хиляди хора, работещи в нея. Помислите и за жените и децата на безбройните имперските пехотинци, загинали по знайни и незнайни планети. В истинският живот Люк и компания трябва да се крият в пещери. Чакайте малко, те точно това направиха на планетата Хот, а правителството, така де, империята изпрати роботи да ги търси. Слагаме Люк Скайуокър пред останалите бунтовници, защото той е най-фанатичният радикал от всички, взел е най-присърце каузата, нали така? Някакъв шантав стар свещеник намира младия Люк в пясъците на пустинята, взима бедното и озлобено момче и започва да му промива мозъка с уж най-важното нещо в живота – религията, която в случая носи гръмкото името "Силата". Люк отдава живота си на тази религия и повежда жесток джихат (но не с камъни и пръчки, а с лазери и светлинни мечове) срещу тези, които възприема за противници на неговата религия. Да, вероятно Хан Соло най-лесно може да бъде нарочен за престъпник, все пак той самият се определя като контрабандист, но той поне участва във всичко това с основателна причина – иска принцеса Леа да му пусне. Люк, от друга страна, е религиозен фанатик на "Силата", а ако има нещо, което със сигурност научихме през последното десетилетие, това е, че няма нищо по-страшно от религиозния фанатик.

Източник: Guyism 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ