Факти за мозъка и психиката, които засягат всеки един човек

11.09.2015, 15:04

Нека научим нещо за най-неизползвания човешки орган

   
 
Факти за мозъка и психиката, които засягат всеки един човек

Ами така е - за някои хора мозъкът е просто вътрешно и напълно излишно украшение, което никой не вижда. А и защо да ползваш нещо, което само те затормозява, кара те да мислиш и да си причиняваш ментални трудности? Понеже знаем, че все пак има хора, които понякога използват мозъка си и подозираме, че една част от тях ни четат, решихме днес да им предоставим няколко наистина любопитни мозъчни факта, както и такива за човешката психиката. Ей, така, без повод. Просто защото сме пичове.

1. Фалшивата усмивка може да бъде вредна за вашето здраве. Скорошни проучвания сочат, че хората, които трябва да се усмихват насила, често страдат от липса на настроение. С други думи - не се усмихвайте, ако не го чувствате.

2. 68% от хората страдат от така наречения Синдром на фантомната вибрация или чувството, че телефонът ти вибрира в джоба, без реално да е така.

3. Двойките, които са заедно за по-дълго време, започват да си приличат визуално. Много учени смятат, че това се дължи на взаимната емпатия. Когато хората са заедно години наред, те започва да повтарят физическите и емоционалните си реакции.

4. Смехът инстинктивен ли е или се учим на него? Според учени, опитали се да направят екперимент, гъделичкайки различни доброволци, смеенето е най-естествена реакция.

5. Учен на име Юрген Клапрот веднъж провежда експеримент, според който на мъжете с лицево окосмение, разбирайте брада, не може да се вярва.

6. Синдромът на Труман е психологическо разстройство, в което болните вярват, че живеят в риалити шоу или че някой непрекъснато ги наблюдава.

7. Мислите си, че кучето ви винаги ви чака да се приберете у дома, нали? Е, група учени се опитват да докажат, че става дума за телепатия, но се оказва, че е просто въпрос на навик.

8. Стенли Милграм тества степента, в която хората са готови да се подчиняват със следния тест: На участниците се казва да пускат електрошок на човек в друга стая всеки път, когато отговори грешно на някой въпрос. С времето силата на електрошока се увеличава, но въпреки че знаят, че причиняват болка, повечето от участниците не спират да пускат ток, само защото така им е наредено.

9. В експеримента "Затвор Станфорд" се демонстрира колко лесно хората се адаптират спрямо другите около тях. Чрез това учение се наблюдава психологията на затворника по следния начин: участниците се разделят на две, на едни им се дава роля на затворници, а на други - на надзиратели. Онези, които "стават" надзиратели, веднага прибягват до авторитарни мерки и психологически мъчения, за да строяват "затворниците". Вторите на свой ред веднага започват да им се подчиняват.

10. Прочутият експеримент "Кучето на Павлов" работи и при бебета. Бихейвиористът Джон Б. Уотсън провежда опит, в който кара едно бебе да се страхува от плъхове, като издава силен крясък всеки път, когато пред бебето се показва изображение на този гризач.

11. Когато човек се влюбва, на мозъка му е нужна една пета от секундата, за да "усети" еуфорията от любовта.

12. Според учените, когато на съседния писоар има друг човек, на мъжете им е по-трудно да започнат да уринират.

13. Изследване сочи, че чистокръвните кучета действително заприличват на собствениците си.

14. Друго изследване пък твърди, че ако си представяте успеха, не повишавате шансовете си да го постигнете. Напротив - това даже може по-вероятно да ви доведе до провал.

15. Харченето на пари за други хора носи повече щастие и удовлетворение от харченето на пари за себе си.

16. Статистиката сочи, че ако споделяте целите си с другите, има по-малка вероятност да ги постигнете.

17. Експертите твърдят, че хората са по-щастливи, когато харчат пари за преживявания, а не за материални придобивки.

18. В научните среди се обсъжда дали пристрастяването към интернет да не се добави официално към списъка с психически разстройства.

19. Мозъкът третира разделите, които преживяваме, като физическо нараняване. Затова, когато късаме с някого, ни боли толкова много.

20. Ако сте склонни към депресивни състояния, може да забързате процеса на стареене на мозъка ви.

21. Умните хора по-скоро са склонни да се подценяват, а глупавите - да смятат, че са брилянтни.

22. Средно на човек са му нужни 66 дни, за да си изгради даден навик.

23. Повече глави не значи повече ум. Затова понякога груповите решения са грешни.

24. Мозъкът ни се лута в мислите си около 30% от времето. А това, според учените, не е лошо, защото така по-лесно стигаме до решенията на проблемите.

25. Ако се опитате да си внушите, че всъщност много добре сте се наспали, мозъкът ви ще ви повярва.

26. Средностатистическият гимназист днес е със същите нива на стрес като средностатистичекия пациент в психиатриите през 50-те години.

27. Любимата ви песен най-вероятно ви е любима, защото я свързвате с важен или силно емоционален момент от вашия живот.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ