Учените установиха, че вредната храна убива повече хора от цигарите

09.04.2019, 15:00

Помисли си за това, когато си купуваш чипс следващия път

   
 
Учените установиха, че вредната храна убива повече хора от цигарите

Служители на Института за индикатори и здравна оценка в университета във Вашингтон проведоха проучване, резултатите, от което са публикувани в медицинското списание The Lancet. Според техните заключения причината за всяка пета преждевременна смърт е небалансираното хранене.

Учените изследват жителите на 195 страни в периода 1990 година до 2017 година и са идентифицирали няколко фактора, които пряко засягат намаляването на живота и появата на различни неинфекциозни заболявания, които са фатални: коронарна болест на сърцето, диабет и колоректален рак.

На първо място, това е прекалената сол в храната - от нея в света годишно умират 11 милиона души. В допълнение, списъкът включва всички фактори, които вероятно сте чули от гастроентеролога или бившата съпруга (или дори бившата жена-гатроентеролог): липса на плодове, фибри и пълнозърнести храни в диетата, повишена консумация на червени меса и газирани напитки с висока съдържание на захар, липса на калций и омега-3.

Учените правят титанична обработка на данни: от уебсайта на Global Health Data Exchange до националните баланси на храните на ООН.

Основният извод на изследователите – нездравословната храна убива повече хора по света всяка година, отколкото пушенето. От него, по-точно, от съпътстващите заболявания 7 милиона души умират всяка година, според СЗО.

Не се учудвай, ако скоро слагат черепчета на чипса.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ