Учените са изчислиха колко хора трябват, за да се засели екзопланета

08.07.2019, 13:00

Кораб още нямаме, но земляните са достатъчно

   
 
Учените са изчислиха колко хора трябват, за да се засели екзопланета

Да, все още нямаме подходящ космически кораб. Но земляните за такава многовекова мисия са достатъчно. Човечеството отдавна иска да изпрати хора някъде извън Земята, за да овладеят други светове. За щастие, с откриването на няколко хиляди екзопланети, които изглеждат подходящи за нас през последните десетилетия, тази мечта е станала много по-близо до реалността. Работата е там, че още не е измислена машина, за да стигнем до там.

Първо трябва да решим един куп астрономически технически проблеми и само след това сериозно да се надяваме в успеха на такава мисия. Наскоро бе направена още една малка стъпка за човечеството и малък скок в посока на звездите.

Френските учени Фредерик Марин и Камила Белуфи изчислиха минималния брой хора, необходими за един здрав екип, който да живее, да се размножава и да умира на космически кораб. След много поколения да успее да засели най-близката екзопланета.

2168586

Учените са избрали Proxima b като подходяща за колонизиране на планета. От изследваните 3757 екзопланети тя е най-близка. Разстоянието до нея е около 40 трилиона километра. 

За стопроцентов успех ще са нужни 98 души (освен ако, разбира се, никакви кръвожадни инсектоиди не ги атакуват или изядът). По оценка на Марин и Белуф, 98 членове на екипажа ще могат да произвеждат здравословно потомство. Понякога хората ще се разболяват и ще умират, но това няма да провали мисията.

Но колкото по-малък е екипажът, толкова по-малко са шансовете за успех. Например, екип от 32 души ще има стопроцентов провал - главно защото значително се увеличава риска от нездравословно потомство в резултат на кръвосмешение.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ