Учени установиха колко дълго трае имунитетът на пациенти с коронавирус

20.06.2020, 10:00

Нека разберем!

   
 
Учени установиха колко дълго трае имунитетът на пациенти с коронавирус

Много хора, които са се излекували от коронавирус, смятат, че това заболяване вече не е опасно за тях. Китайски учени проведоха проучване и установиха, че това не е така. Още съвсем в началото се говореше за това, че преболедувалите Covid-19 всъщност не изграждат постоянен имунитет и ето, че учените потвърдиха тази теза.

Какво точно са открили?

Оказа се, че антителата при пациенти със COVID-19 персистират само за два до три месеца. В този случай хората, които са претърпели асимптоматичен коронавирус, ще имат по-слаб имунен отговор към вируса. Те губят имунитет в 40% от случаите, докато тежките пациенти само в 13%. Като цяло учените отдавна твърдят, че при хора с лека форма на заболяването отговорът на антителата към вируса SARS-CoV-2 е по-малко стабилен. Сега тази информация е потвърдена.

Какво означава всичко това?

Учените не искат да правят изявления на високо ниво, тъй като все още не е доказано, че хората могат да се заразят повторно. Въпреки това, резултатите от проучването предполагат, че ваксините срещу коронавирус може да не са толкова ефективни, колкото се смяташе досега. В този случай "имунните паспорти" също ще се окажат безполезни, потвърждавайки, че човекът се е възстановил от Covid-19 и е подходящ за пътуване и работа.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ