Учени приравниха любовното пристрастяване към алкохолизма и наркоманията

08.10.2021, 09:00

Интересно!

   
 
Учени приравниха любовното пристрастяване към алкохолизма и наркоманията

Хората постоянно спорят коя зависимост е по-разрушителна за човека - алкохолната или наркотичната. Но в това състезание изведнъж се появява нов претендент - пристрастяването към любовта. Учените са установили, че то може да бъде толкова опасно за хората, колкото алкохолът, никотинът или наркотикът, но този проблем не се гледа с особено внимание. Ето как пристрастяването към любовта унищожава личността.

Авторите на изследването идентифицират много прост модел, по който може да се определи наличието на зависимост в една връзка. При "здравата" зависимост има вътрешно съгласие, а "патологичната" зависимост се определя само от решението да бъдете във връзка. Влюбването и взаимната любов са придружени от чувство за вътрешна хармония. При несподелена или несподелена любов просто няма такова чувство.

Много хора, които са в "зависима" връзка, осъзнават, че не са доволни, но не могат да устоят на импулса да останат. Това е обусловено от надеждата на човека, че връзката ще му даде онова, което му липсва. Някои запълват вътрешната си празнота с даден човек, виждат го като център на света или изграждат своето съществуване около него. Постепенно чувствата на зависимост могат да изтощят тялото и да доведат до разстройства на личността.

Възможно ли е да се излезе от такава връзка? Учените разглеждат подобни взаимоотношения в клиничен контекст, защото в общите психологически принципи те са сходни с наркоманията и алкохолната зависимост. Изход от пристрастяващи отношения е възможен, но това често изисква квалифицирана помощ от специалисти. Освен това, след края на отношенията, човекът отново рискува да попадне в зависима връзка.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ