Ужасяващото бъдеще на затворите

01.07.2014, 16:18

Какво ще се случва зад решетките

   
 
Ужасяващото бъдеще на затворите

Надяваме се, че нямате никаква представа какво е да си в затвора. Ние също нямаме, но сме чували и гледали къде ли не и сме убедени, че там е гадно. Само че, сега трябва да ви кажем нещо наистина неприятно - учени и специалисти работят усилено върху обновяване на затворническите наредби и правила във всички съвременни затвори. Както се сещате, всяко обновяване предполага и участие на новите технологии. Представяме ви бъдещето на затворите, което, по всичко личи, ще е наистина ужасяващо.

Виртуална реалност

Вероятно едно от най-трудните неща в управлението на затворите е запазването на живота и здравето на затворниците. Насилието по тези места е нещо съвсем нормално. Едно от потенциалните решения вече се тества и включва виртуалната реалност. Идеята е съзнанията на затворниците да бъдат заети с виртуални задачи, а "телата" им да бъдат държани разделени. Виртуално затворниците ще могат да си общуват и да придобиват знания, които да са им полезни след излежаването на присъдата. Има обаче и "тъмна" страна на тази идея - в някои затвори в Китай затворниците са задължавани да играят с часове роли в определена виртуална реалност, да печелят виртуални ценности, които после надзирателите продават, за да печелят пари.

Надзиратели-роботи

Често в затворите най-слабите звена се оказват именно охранителите. Човешкият поток се управлява трудно и може да се стигне до фатални сблъсъци. В Южна Корея вече се експериментира с надзиратели-роботи. Те са оборудвани с 3D камери и специален софтуер, който им позволява да разчитат лицеви изражения и езика на тялото. Въпреки че нямат нужда някой да ги управлява, могат да бъдат насочвани и от оператор. Следващата стъпка е въвеждането на роботи, които ще претърсват затворниците. Отвън и отвътре...

Вертикални затвори

Малайзийски студенти по архитектура развиват идеята за "вертикален затвор", който ще се извисява високо над градската среда. Затворниците ще работят, за да помагат за облагородяването на града. Заради височината на затвора, всяко бягство ще води до падане и моментална смърт, така че и процентът на избягали затворници ще намалее.

1324566

Лъчи на болката

За разлика от други нововъведения в този списък, ADN (Active Denial System) е тествана и вече въведена система. Това е оръжие, което е разработено от Департамента по отбраната на САЩ, изпробвано е в Афганистан и работи по следния начин: излъчва мощни микровълни, които светкавично загряват кожата и предизвикват рязка болка. Наскоро системата е поръчана от щатски затвор и е използвана за разтърваване на престъпници при възникнало насилие. Само въпрос на време е тази машина да стане достатъчно малка, за да бъде инсталирана във всяка килия, давайки възможност на надзирателите да причиняват болка само с натискането на един бутон.

Терминал за самоконтрол

Тъй като все повече действия се автоматизират и все повече хора влизат в затвора, едно от най-големите предизвикателства в тази сфера е да се даде възможност на затворниците сами да контролират административната страна на присъдата им. Наскоро в 14 затвора в Сингапур бе представен терминал за самоконтрол, чрез който затворниците проверяват колко дни им остават, контролират посещенията си и дори сканират писма и ги изпращат.

Вещества, които удължават времето

Затворническите присъди са най-противоречивият аспект на цялата затворническа система. Ако затворите са създадени за рехабилитиация, а не за наказание, как решаваме каква трябва да е дължината на присъдата? По тази тема едва ли някога ще се стигне до консенсус, но според специалисти има начин времето в затвора да се удължи и едновременно с това да се скъси. Учените вече са открили няколко психоактивни вещества, които променят човешкото възприятие за времето, като правят така, че минутите да се усещат като часове. Смята се, че въпросните вещества могат да бъдат "пипнати", за да усилват ефекта, карайки затворника да усеща всеки ден като стотици години.

Имплантиране на микрочипове

В свят, в който всичко е свързано с кабели или безжично, почти всяко наше действие се следи. И въпреки че са в затвора, излежаващите присъди са изключително оригинални и успяват да скрият всякакви дейности от надзирателите и камерите. Затова и все повече затвори прибягват до микрочиповете. Това в никакъв случай не е нова технология - още през 1973 г. тогавашният министър-председател на Швеция Олаф Палме разрешава чипирането на затворниците. Сега обаче говорим за биометрично следене, което ще бъде много по-ефективно в пренаселените затвори по целия свят.

Присъди от по няколко хиляди години

Една от най-амбициозните цели е учените да успеят да свържат човешките мозъци с компютър, който да ги държи живи завинаги. Има още много да се работи в тази посока, но вече се мисли за въвеждане на тази технология в затворите. Философът Ребека Роук пише за потенциалните наказания, които са по-страшни от доживотната присъда. Една от нейните идеи е именно свързването на човешкия мозък към специален компютър, да се увеличи скоростта на възприятието и затворникът да "живее" в скука хиляди години, като реално е бил "закачен" осем часа. Найс, а?

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ