Ужасяващи факти за песента Gloomy sunday, предизвикала около 100 самоубийства

06.10.2020, 10:00

Като за добро утро...

   
 
Ужасяващи факти за песента Gloomy sunday, предизвикала около 100 самоубийства

Има една песен, която е толкова тъжна, че кара хората да изпадат в депресия. Влиянието ѝ е толкова силно, че може да накара човек да с е самоубие и затова е забранена в Унгария и Англия. Заглавието ѝ е "Gloomy sunday" и дори печели прякора "песента на самоубийствата в Унгария".

Ето и малко повече за нейната история!

Написана е от унгарския композитор Раре Шереш през 1932 г. и е публикувана година по-късно. Според легендата отначало песента е била за войната и се е казвала "Светът идва към своя край". Но тази опция бива отхвърлена и приятел на композитора Ласло Явор пише текст за нещастен любовник, чиято приятелка почива.

2250980

Говори се за поне 100 самоубийства, свързани с тази песен. Телата на мъртъвците са намирани с бележки, накоито са изписани части от текста на песента.

Официално с нея са свързани 18 случая на самоубийство, а по непотвърдени съобщения - 100. Самият автор на тази песен също се е самоубил, макар и 36 години след написването. В резултат на това песента е забранена за изпълнение в Унгария и Великобритания заради насърчаване на самоубийството. Въпреки че в Англия по радиото се пуска инструментална версия, оригиналът с текста е забранен.

Защо "Gloomy sunday" оказва такова въздействие върху хората?

Авторът на песента всъщност искал тя да помогне на хората да се справят със страданието и да продължат да живеят щастливо. Но най-вероятно поради Голямата депресия всичко се обръща наопаки.

Има цели научни трудове, посветени на песента, които стигат до извода, че музиката и думите сами по себе си не могат да доведат човек до такава трагична стъпка.

Песента "Gloomy sunday" eе изпълнена от Били Холидей и Петр Лещенко. Версията на американската джаз певица Били Холидей се превърна в една от най-известните.

А тук можеш да видиш една друга песен, която убива изпълнителите ѝ, заради проклятие!

***

   
 
ЕТИКЕТИ
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ