Ужасяващи и интересни факти за хотела, вдъхновил "Сиянието"

10.09.2020, 09:00

Жестоко!

   
 
Ужасяващи и интересни факти за хотела, вдъхновил "Сиянието"

"Сиянието" е класика в хорър жанра, която е способна да те бележи за цял живот. Веднъж гледал този шедовър на, никога не можеш да забравиш нечовешкия ужас в не по-малко страшния хотел.

И въпреки, че хотелът от филма практически не съществува, той е вдъхновен от реален хотел на име "Стенли". Ето и най-интересните факти за него!

Стивън Кинг се вдъхновява да напише книгата, заради кошмар, който сънува в хотела

През септември 1974 г. Стивън Кинг и съпругата му Таби прекарват една нощ в хотел Стенли (по-точно стая 217) и са единствените гости в целия имот. Същата нощ Кинг сънува кошмар с 3-годишния си син, който тичал и крещял по коридорите на хотела, преследван от пожарен маркуч. Той се събудил целият в под, след това станал, за да пуши цигара. През това време в главата се визуализира целият сюжет на книгата.

2246483

Първоначално хотелът е построен за лечение на туберкулоза

През 1903 г. изобретателят на парната кола Фрилан Оскар Стенли се разболява от туберкулоза. Най-препоръчителното лечение тогава е свеж, сух въздух и слънчева светлина, затова Стенли естествено се насочва към Скалистите планини със съпругата си Флора. Тъй като здравето му се подобрява драстично, той решава да превърне Естес парк в курортен град за хора, които искат да си възвърнат здравето и за елита на Източното крайбрежие, който просто търси релакс в планината. И точно така се ражда хотел "Стенли".

Газова експлозия прз 1911 г.

Когато хотел "Стенли" отваря врати през 1909 г., става известно, че това  е един от малкото хотели в света, които се захранват изцяло от модерно електричество. Тъй като обаче имотът е бил толкова изолиран, е трябвало да инсталират спомагателна система за газово осветление, която е експлодирала през 1911 г. Част от хотела е разрушен, ранени са осем души и камериерката на хотела г-жа Елизабет Уилсън буквално е изстреляна от втория на първия етаж, счупвайки и двата си глезена.

2246485

Паранормални явления след експлозията

Кинг разчита предимно на вдъхновението си и всъщност няма опит с паранормалната страна на хотел Стенли, Всъщност г-жа Елизабет Уилсън изхвърча от стая 217 - същата стая, в която Кинг и съпругата му отсядат.

Основателите на хотела все още могат да бъдат видяни, бродещи из имота

Въпреки че основателят на хотела Фрилан Оскар Стенли и съпругата му Флора умират съответно през 1940 и 1939 г., изглежда никога не са си отивали наистина, поне според няколко посетители на хотела. Съобщава се, че призракът на г-н Стенли витаел зад служителите на рецепцията, а г-жа Стенли все още може да бъде чута да свири на пиано в музикалната стая на хотела. Ужас...

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ