Тъмното минало на "уж добрите" държави

   
 
Тъмното минало на "уж добрите" държави

Някои държави, като Германия, Русия, САЩ, Зимбабве, Ирак или Иран имат лоша репутация, заради определени периоди от тяхната история. Ако, например, утре германски учени открият напълно ефикасна ваксина срещу херпес зостер, все ще се намери някой, който да каже "Това с ваксината много хубаво, обаче вие пак сте виновни за холоксота". Други държави, като Холандия, Канада, Папуа Нова Гвинея или страните в Скандинавието са възприемани като съвсем симпатични и безобидни страни, нещо като нации херувимчета, от които никой не очаква зло. Да де, ама се оказва, че тези хрисими държавици също пазят по някой и друг скелет в гардероба и изобщо не са толкова добри, колко се изкарват. Сега ще ви разкажем за тъмните и откровено зли неща, които тези уж примерни страни, някога да правили или правят в момента.

Бутан

Освен непонятен елемент от часовете на органична химия, Бутан е и малка будистка държавица скътана някъде между Индия и Китай (между другото каквото и да сложите там ще изглежда малко). Оказва се обаче, че, въпреки хрисимия будизъм, който е официална религия там, в Бутан тихомълком са си спретнали един диктаторски режим за чудо и приказ. Те дори са си измислили своя скала, която да измерва щастието на поданиците - "скала за национално щастие" или за по-кратко СНЩ (нещо като заместител на индекса национален вътрешен продукт).

До 1999 г. в кралството нямало Интернет и телевизия, защото се смятало, че те ще покварят народа и ще понижат СНЩ. Ако обаче вярваме на официалните данни, които бутанските управници обявяват за своя СНЩ, държавата трябва да е осмата най-щастлива страна в света, изпреварвайки САЩ и Германия. Като изключим това, всички в Бутан са много приветливи и усмихнати хора, които редовно слагат ароматни цветя под многобройните статуи на Буда... докато не решат, че някое малцинство в държавата не им харесва.

През 90-те година на 20 век, лидерите на Бутан решили, че СНЩ изобщо няма да се прилага към една от големите етнически групи в страната, че тя няма право на национално щастие и че, което е най-лошо, пречи на останалите граждани. Става дума за хората от етноса Лхотшамспа, които са от непалски произход, но живеят в Бутан от поколения. Бутанци обаче спрели да ги харесват, вдигнали на крак кралската армия и по заплаха от мигновен разстрел, учтиво помолили всички лхотшамспа на часа да напуснат домовете си и държавата. В момента стотици хиляди хора от този етнос живеят в огромни бежански лагери в Индия и Непал.

Швейцария

Страна на шоколад, крави и банки, неутралитет и хубави часовници. Оказва се обаче, че и швейцарците имат своите тъмни тайни. По време на Втората световна война, както знаете, Швейцария обявява пълен неутралитет, в следствие на което куцо, кьораво и сакато, започва да си влага мангизите в техните банки. После германците започнали да правят това, което правят най-добре – да изтребват сериозни количества народ, което означавало, че много от банковите сметки в Швейцария останали през притежатели. Когато роднините на загиналите се опитали да изтеглят парите на починалите си близки, швейцарците казали "цъ". Швейцарците не само прецакали родните на жертвите на Третия райх и трупали лихви от парите им, но техните банки били главното място, където немското правителство държало парите си по време на войната, оперирайки със стотици милиони нацистки долари.

Белгия

Знаете я Белгия, държавата дето е наполовина френска, наполовина холандска, само дето никой не знае коя половина на кой е. Може и да е една от най-младите държави в Европа, но Белгия е водила, води и вероятно ще продължава да води яка имперска политика в Африка. Имало е моменти, в които европейската територия на Белгия е била 77 пъти по-малка от общата площ на колонните ѝ по света. Най-голямата ѝ колония от 1908 г. до 1960 г. било Белгийско Конго. Тамошното царче Леополд II предава властта си на белгийците през 1908 г., а по-късно бива убит от тях. Новите управници на африканската държава я почувствали като бащинийка и започнали да използват ресурса, за да увеличават влиянието си в Африка. Ресурсите в Конго, както можете да предположите, изобщо не са на мода, и те се изчерпват основно с ... хората, живеещи там. Белгийците използвали точно това, превръщайки населението на Конго в роби. За цялото им управление били убити между 8 и 10 милиона души от преработване в джунглите, а това е много народ.

Босна

По време на светкавичния разпад на Югославия, когато по нашите географски ширини се нароиха всякакви държави и държавички, се появи и Босна. Размирните времена станаха повод Босна да изяде бой я от сърбите, от които се отцепиха, я от хърватите, които уж трябва да са им приятели. Така или иначе Босна почти винаги е във война с повечето си съседи, което неминуемо води до неща като смърт, бомбардировки и окупации, и глад.

По време на поредния конфликт със Сърбия много световни журналисти и наблюдатели посещавали Босна. Във връзка с една от визите на западняците в Сараево, войниците на Босна искали да им покажат колко е гладен и нещастен народът им, затова направили малко шоу за "гостите". Обявили, че ще раздават храна на хората и нагласили камерите на журналистите да снимат. До раздаване на храна не се стигнало, но босненската армия инсценирала сръбска атака и започнала да раздава минометен огън на събралите се хора, като всичко това се заснемало. 17 души били убити, а десетки ранени и всичко това било направено, за да се привлече общественото внимание върху Босна. В последствие станало ясно, че това била една от много атаки на босненците срещу собственото им цивилно население, с което се цели да се покаже колко са лоши сърбите. Евала, на това му се казва военен пиар!

Южна Корея

Южна Корея винаги е играла ролята на доброто и послушно корейско дете, което е нормално, като се имат предвид фанатичния комунизъм, лагерите на смъртта и фриволната ядрена политика на северните им братовчеди. По време на Корейската война обаче и южняците показали зъбки. Дори още преди войната, през 1948 г. на остров Джеджу южнокорейската армия избила доста невъоръжени, мирно протестиращи, хора. Последвал бунт, по времето на който, корейците избили още хиляди души в организирани кланета по целия остров.

След като окончателно завзели острова, южнокорейците струпали там армията си и започнали корейската война. По време на конфликта, южнокорейците ги било много страх от вътрешни бунтове и предателства, затова, без много да се замислят, убивали всеки, за когото имали и най-малки подозрения. По време на чистките били убити стотици хиляди, а корейското правителство съвсем наскоро си призна за така нареченото клане на лигата "Бодо".

Холандия

В късното средновековие, когато подправките били пълен хит в Европа, Холандия, бидейки най-голямото пристанище на Стария континент, искала да сложи ръка на цялата търговия. Най-ценни били пратките с индийско орехче, познайте от къде, затова Холандците започнали да пречат на всеки, който търгува с тези малки ароматни нещица. На сила пресекли всички чужди търговски маршрути в Индонезия и съседните и острови и си направили собствена огромна плантация на индийско орехче на остров Рьон.

Докато се установявали на острова, холандците се отнесли много зле с тамошното население. Избивали всички, които не искали да им се подчиняват, а останали превърнали в роби, които да работят в производството на подправката при нечовешки условия. Освен това наказвали жестоко, всеки, който се опита да продава индийско орехче на някой, различен от холандец. Островът станал толкова ценен, че в последствие Холандия го разменила с американците, като в замяна получила не какво да е, а Манхатан, основавайки там Ню Амстердам, който в последствие се превърнал Ню Йорк.

Източник: Тoptenz

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ